Pieter Jan Postma vecht met Engelse zeemacht om wereldtitel in de Finn klasse

Pieter Jan PostmaPieter Jan Postma (NED) scoorde een eerste en een zevende plaats op 10 december. De fanatieke Fries liet zien bij een van de besten van de wereld te horen. Postma gaat, morgen 11 december, als tweede de allesbeslissende medalrace in. Zijn directe rivaal Ben Ainslie is, door de jury, vanwege een grove overtreding van fatsoenlijk zeilen uitgeschakeld voor de strijd om de wereldtitel in de Finn klasse. Aan de leiding gaat nu de Engelsman Giles Scott.

In de prachtige race negen van dit WK wist Postma zeillegende Ben Ainslie achter zich te houden. Maar de Nederlander was ook de twee andere Engelse concurrenten de baas. Giles Scott werd derde en Ed Wright vijfde. Het laatste voordewindse rak surfte Postma in de krachtige wind, op de grote rollende golven, richting de kust en richting de finish.

Het tweetal topzeilers maakte er een fantastische show van vlak voor de volgepakte grand stand op centre court. De hele wereld was er getuige van dat Ben Ainslie zijn meerdere moest erkennen in Postma. Met een helikopter vlak boven het tweetal en een cameraboot er vlak naast werd deze strijd van de vliegende Hollander tegen de Engelse zeemacht prachtig in beeld gebracht.

Maar Ben Ainslie dacht daar anders over. De Brit ergerde zich aan de cameraboot en sprong na de finish aan boord van de gewraakte boot om verhaal te halen. Hoewel de ergernis, vanuit het oogpunt van een topsporter te begrijpen is, had hij dat beter niet kunnen doen want Ainslie werd door de Internationale Jury bestraft voor deze overtreding van fatsoenlijk zeilen.

Diezelfde avond moest Ainslie voor de internationale jury verschijnen om tekst en uitleg te geven voor zijn gedrag ten opzichte van mensen van de organisatie. Al voor de verhandeling verstuurde de RYA, Engelse bond, namens Ainslie een verklaring waarin Ainslie zijn spijt betuigde.

De drievoudige winnaar van de Olympische gouden medaille liet het volgende weten in een persbericht: "Tijdens het laatste rak naar de finish werd ik gehinderd door een mediaboot. De gevolgen daarvan waren in mijn ogen van heel veel invloed op mijn resultaat.”

"Omdat dit de wereldkampioenschappen zijn lopen de emoties in het heetst van de strijd op. Na de finish klom ik aan boord van de mediaboot om mijn mening duidelijk te maken. Ik realiseer me dat dit niet het juiste gedrag was van mij en ik heb mijn excuses aangeboden aan de betrokkenen.”

De uitspraak van de jury in het nadeel van Ainslie, valt onder Regel 69.1b. Zijnde een diskwalificatie voor twee races met de omschrijving Disqualification of Gross Misconduct (DGM). Met andere woorden dit betreft een diskwalificatie die niet aftrekbaar is voor beide races negen en tien. Daarmee is Ainslie 11de in het tussenklassement en niet gekwalificeerd voor deelname aan de medalrace.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Comments

Voor u geselecteerd: