Laatste IJspegel winterwedstrijd van 2011 kent goed zeilweer

IJspegel winterwedstrijdDe hele week heeft het onstuimig gewaaid in Nederland en joeg de NW wind het water hoog op waardoor het op verschillende plaatsen extreem hoog water is geweest, Maar op zondag 11 december zit er een gat in de wind en kunnen de IJspegelwedstrijden gewoon gevaren worden. Met een windje tussen de 15 en 20 knopen en temperaturen boven nul is het goed toeven op de Noordzee.

En zo gaan we weer met de Albatros, ons startschip, op weg naar onze ankerplek om deze keer de wedstrijdbaan klaar te maken voor de Albatros Cup. Aan boord hebben we Eric van Vuuren die onze bezigheden komt waarnemen en hebben we Roel van Muyden, trotse bezitter van de speld van verdienste van de Noordzeeclub vanwege 10 jaar lang verzorgen van de ledenadministratie van deze club. Ook horen we dat Ton de Groot deze speld heeft gekregen voor het verzorgen van de website van de Noordzeeclub. Zo bevinden we ons in ons IJspegelclubje in bijzonder en uniek gezelschap.

De bovenboei gaat op 185 graden op een afstand van 1,2 nm. Alle twee de klassen gaan voor drie rondes. De eerste start is om 11.30 uur. Het is springtij, maar rond half twaalf kentert het tij en ligt de Albatros praktisch met de kop op de wind. De golven rollen echter uit een andere hoek en af en toe maakt het schip een flinke schuiver. Het is goed vasthouden geblazen aan boord. Maar we houden het overeind.

Bij de Tangoklasse is het een schone start en vliegt de Redan er als eerste van door. Langs het startschip komt de Triple P en maakt ook een vliegende start. De X stream zit een beetje in een hoekje en moet een rondje draaien om te kunnen starten. Als laatste gaat zij over de lijn.

Bij de Uniformklasse gaan Lucifer en Nada als eersten van start en volgt de rest. Antares sluit de gelederen. En zo is een ieder op weg naar de bovenboei en kunnen wij aan onze lunch beginnen. Deze keer geen gebakken eieren. Gerrie was bang dat de pan door de kombuis zou vliegen en worden we vandaag verrast met een broodje bal of worst. Nou dat gaat er weer best in. Zeker met de mayo, kerrie en mosterd die Gerrie ter beschikking heeft. Na deze vette hap kunnen we er weer tegen en staan we op de bak van de Albatros om de handelingen van onze deelnemers te volgen.

Triple P komt als eerste naar beneden zetten gevolgd door Roaring X en Redan. Taxation weet goed de aansluiting te bewaren. Griel vaart weer majestueus, TU Delft doet een keertje mee en vaart in de nieuwe boot voor de Franse Tour de Voile. Rosetta heeft een hele gelegenheidsbemanning aan boord. X Stream had niet zo’n goede start en Rebellion en Marlijn sluiten de troepen.

Bij de tweede ronde gaat Griel de Taxation voorbij, blijft Triple P de gelederen aanvoeren, zakt Rosetta naar beneden en klimt X stream nog wat omhoog. De wind blijft rond de 17 knopen en zo begint een ieder aan zijn derde rondje. Bij de finish komt Triple P als eerste binnen. Gecorrigeerd wint ook Triple P, wordt Redan tweede en Griel derde.

De Uniformklasse gaat ook goed op weg naar de bovenboei. Antares vaart stoer voorop , met Happy er achter aan. Escxape had niet zo’n goede start , maar vaart toch nog voor de Nada, die het trouwens ook weer goed doet. Helaas zien we Nada ineens een rare manoeuvre maken en blijkt de voorstag los te zijn geschoten. Voor de wind proberen zij de boel te redderen, maar is wel genoodzaakt the race area te verlaten. . Bij de tweede ronding van boei drie is Happy wat gezakt in het klassement. Zij heeft Escxape en AddiXion voor moeten laten gaan. In de derde ronde vaart Escxape zich verder naar voren en weet tenslotte, hoewel Antares in tijd wint , in gecorrigeerde tijd deze wedstrijd te winnen. AddiXion wordt tweede en Antares derde.

Het wordt wat kouder aan boord. De wind gaat wat toenemen en af en toe valt er een spatje regen. We schommelen nog steeds zeer. De start van de tweede race kondigt zich aan. Om 13.15 uur gaat de Tangoklasse weer op weg naar een boei die 5 graden naar links is verlegd. Op naar de bovenboei op 180 graden en 1,2 nm.

De beide starts zijn weer all clear. De Tangoklasse gaat zeer behoudend weg en is het tenslotte Redan die als eerste over de startlijn vertrekt. Bij de Uniformklasse wordt iets scherper gewerkt en gaat Escxape al eerste naar de bovenboei.

De eerste spi die we waarnemen is de groene van Triple P. Zij komen royaal voorop naar beneden zetten . Roaring X heeft tegenwoordig een mooie gele spi. Bij de benedenboei helaas terugkerende problemen met het binnenhalen van de spi. Redan schuift tussen Triple P en Roaring X . In de staart zien we Rebellion en Rosetta. Marlijn is terug naar de haven. Rebellion houdt goed vol, maar Rosetta scheurt haar mooie blauwe spi. Gelukkig zien we nog een witte uit de zeilzak komen. Zo kan ook zij de wedstrijd af maken.

Bij de finish blijkt wederom Triple P in tijd en gecorrigeerd te hebben gewonnen, Is Redan tweede .

Bij de Uniformklasse zien we als eerste de spi van de Antares omhoog komen. Vlak daarachter de bekende groene spi van de Escxape. Happy zit ook weer voorin gevolgd door Harpoen. Bij deze race valt het op dat Harpoen omhoog klimt en als tenslotte als derde achter Escxape en Antares eindigt.

Bij de finish juichen een aantal boten ons toe. Triple P en Redan winnen in het maken van geluid. Bij de TU Delft wordt het meest uitbundig gezwaaid. Overige boten steken een duim op of roepen iets. In ieder geval voelen we ons niet alleen op de grote Noordzee.
Een dagje zeilen zit er weer op. Op naar de haven waar het warme clubhuis wacht.

De laatste IJspegel van 2011 is voorbij. Namens het team mag ik u allen Fijne Kerstdagen en een Voorspoedig 2012 toewensen, met veel zeilplezier op de Noordzee.

En natuurlijk tot ziens op de volgende IJspegel op zondag 29 januari 2012.

www.clubracer.be/wedstrijdkalender/ijspegel-trophy-winterserie
Tekst: Aly Anink-van Driel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: