Marit Bouwmeester wint goud op het ISAF WK zeilen (video)

Marit Bouwmeester (NED) wint de wereldtitel in de Olympische Laser Radial klasse en kreeg het goud omgehangen in het Australische Perth. Ook Pieter Jan Postma (NED) lag een lange tijd tijdens de medal race op goudkoers, maar greep net naast de hoogst haalbare prijs en pakte het zilver. Evi Van Acker (BEL) kon haar achterstand die ze opgelopen had op zaterdag niet meer inhalen en wint zilver in de Laser Radial klasse. Evi heeft wel haar ticket voor de Olympische Spelen komende zomer in Londen beet.

Marit Bouwmeester van wereldklasse
In de allesbeslissende medal race eindigde ze als vierde en haar Belgische rivale Evi Van Acker als derde. Dat was genoeg om de wereldtitel veilig te stellen. Vier jaar geleden zei een piepjonge Marit Bouwmeester "Ik ga de wereld domineren." Vier jaar later komt ze haar belofte na. Bouwmeester is van wereldklasse, dat is nu bewezen.

Marit Bouwmeester was uitgelaten na afloop. "Ik kan het bijna nog niet geloven, het was echt een nachtmerrie deze race. De wind ging ineens liggen. Daar hadden we helemaal niet op gerekend. Maar het is gelukt ik ben super super super blij."

"Normaal komt de zeewind opzetten en hij kwam nu maar niet tijdens de medalrace. De wind zakte alleen maar meer weg. We zaten superdicht bij de kant en ik kwam in een soort windwak terecht. Dus ik baalde en Evi Van Acker zeilde super goed. Zij maakte een fout en moest een penalty rondje draaien. Helaas voor haar. Ik ben blij dat ik daar gebruik van heb kunnen maken. En alsnog kon winnen."

"Ik ben zo blij dat ik eindelijk een echte titel heb. Dit is echt voor mij en het hele team mijn coach Mark (Littlejohn), mijn trainer Jur (Roemers), Sita en Juta en iedereen. Dus het is echt super chill. Echt blij en hopelijk volgen er nog meer medailles voor de Nederlanders deze week."

"Het voelde zo kicken om langs de tribune te varen na de medalrace. Nederland heeft zo'n tof team. En iedereen support elkaar, net zoals bij de Pre-Olympics. Het is zo echt gaaf om te kijken en ik ga ook zeker iedereen supporten."

Het jaar van de tweede plaatsen voor Evi Van Acker
Evi: "Het WK zit erop en ik heb goud verloren. Velen feliciteren me met zilver en ook al ben ik natuurlijk blij met mijn eerste WK medaille, toch knaagt het momenteel verschrikkelijk. Ik heb de ganse week op kop gestaan en op dag 5 alles uit handen gegeven. Het was niet zozeer dat de concurrentes zo geweldig gevaren hadden, het was meer ik die ver onder mijn niveau presteerde."

"In de medalrace maakte ik gisteren een gigantisch mooie comeback van de 8e naar de 1e plek maar kreeg ik, toen ik op koers lag voor de wereldtitel een penalty van de jury waardoor ik een strafrondje moest draaien, twee boten me voorlangs gingen en het goud door mijn vingers gleed. Dat was erg zuur, de tijd stond even stil. Ik kon het niet geloven. Ook al was dat een vreselijk moment, ik wist dat ik het niet daar maar de dag ervoor verloren had."

"Dit klinkt misschien voor de buitenwereld allemaal erg zelfkritisch, maar als er meer in mij zit dan eruit komt, dan is het moeilijk om tevreden te zijn. Het gaat niet zozeer om de kleur van de medaille maar om het gevoel dat ik eraan overhou. Op heel veel vlakken ben ik de laatste tijd zoveel gegroeid, nu heb ik nog zes maanden om het te leren afmaken en komaf te maken met de eeuwige tweede plekken. Wij, het team, gaan er werk van maken!!"

In Van Acker-termen: op naar de Olympische Spelen van Londen 2012, het allerhoogste voor een sport als zeilen.

Ook Pieter Jan Postma op het podium
Pieter Jan Postma greep net naast het goud en pakte voor de tweede keer op rij de zilveren medaille op een ISAF Wereldkampioenschap in de Finn klasse.

Postma die tijdens de medal race van begin tot einde op kop ging, waande zich drie kwart van de race wereldkampioen. Maar achter hem voltrok het slechtst denkbare scenario voor de Fries. Giles Scott klom, in het allerlaatste rak naar de finish, van de derde naar de tweede plaats en stootte daarmee Postma van de troon.

Na de finish dreef Postma stuurloos richting het strand met zijn gezicht diep in zijn handen gegraven. Het duurde wel even voor de sympathieke en energieke Finn zeiler over zijn teleurstelling heen was. Maar eenmaal bij de tribune aangekomen, met de vele juichende Nederlandse fans en teamgenoten, kwam de glimlach op zijn gezicht weer terug. Met een diepe buiging richting de fans zeilde Postma richting haven.

Postma was over zijn eerste teleurstelling heen en zei: “Pffffff ik heb vandaag alles gegeven. Afgelopen dagen sowieso. Het is echt het hoogste niveau waar ik ooit in heb geracet. Iedereen werkt er keihard voor het is super professioneel. En die Engelsen hebben echt een level, een stap gemaakt in de wereld. Om daar tegen te vechten is prachtig. Ontzettend hoog niveau."

"Ik ben steeds een beetje meer blij met het zilver. Ik was na de finish gewoon teleurgesteld. Ik wou hier wereldkampioen worden. Dus dat heet teleurstelling. Maar tegelijkertijd ben ik ook dankbaar dat ik hier ben. Dat ik hier mag racen met alle helden. Met het Nederlandse team, je hebt het op de tribunes gezien, fantastisch toch? We zijn hier met een familie. Ik ben ook dankbaar dat ik hier ben."

"Ik heb Giles Scott de hele tijd geprobeerd naar achteren te varen om hem te dekken en de Deen ertussen te houden. Maar het was tricky, heel lastig."

"Die Engelsman Giles is heel snel voor de wind, dat is zijn trademark. Dus ook voor die Deen was dat lastig en hij heeft al veel gegeven. Dus Giles ging hem voorbij."

"Vanavond een feestje. Marit heeft goud gewonnen, daar wil ik ook even bij stilstaan, zij heeft het echt verdiend. Het hardst gewerkt. Ik mocht dat meemaken van een afstand, zij heeft het echt verdiend. Gefeliciteerd Marit."

"Ik ben lekker op niveau en we houden niet op. Eerst moet ik even afstand nemen om dichterbij die Engelsen te komen. Even energie tappen. Zorgen dat ik sneller ben dan hem voor de wind. Er moeten op alle gebieden stappen worden gemaakt, fysiek, strategisch, materiaal. Ik moet sleutelen. Maar waar hebben we het over. Een punt verschil!”

Website uitslagen: www.perth2011.com/results

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: