Abu Dhabi Ocean Racing aan de leiding in tweede etappe Volvo Ocean Race

Abu Dhabi Ocean RacingVorige zondag zijn alle Volvo Ocean Race teams weer vertrokken en na drie dagen zeilen zijn alle Volvo Open 70's nog varende. Voila! Als dat geen goed nieuws is. Na, de lichte weersomstandigheden van de start maakten dat we Abu Dhabi als eerste Kaapstad achter zich kon laten voor Camper. Na 24u lichte weercondities te hebben moeten verduren (ook dit is extreem), kregen de teams nu 30 knopen op hun dak gecombineerd met de beruchte Agulhas stroming.

Agulhas stroming, nooit van gehoord?
De Agulhas stroming ligt aan Kaap Agulhas zijnde het meest Zuidelijk puntje van Afrika, en als je de weersomstandigheden een beetje tegen hebt (wind tegen stroming), en je bevindt je net boven de eveneens Agulhas genaamde bank, dan kan je golven van wel 30 meter op je dak krijgen. En waar denk je dat onze Volvo vrienden net door zijn? Maar…, de jongens hebben wel de wind vanachter gehad.

2008-2009
Ken Read weet best wat deze streek in deze weersomstandigheden teweeg kunnen brengen. Tijdens editie Volvo Race 2008-2009 belande hij van een golf en scheurde het langsscheepse frame van zijn Il Mostro. Ook Ian Walker kwam er toen niet zonder kleerscheuren vanaf. Hij brak zijn stuurkabels waarna hij de chinees inging, en iets later op dezelfde waters hun giek brak bij een vlaag van 50 knopen wind.

Tegen 20kn over 5m hoge golven
Ian Walker:“After making big gains on the fleet by hugging the coast we have been running hard all night in 20 – 30 knots with our big spinnaker. Starboard tack was almost un-sailable due to the head seas but port tack was fine – the only problem was we kept coming up against the land and having to gybe on to starboard!

“We made it through without breakages by slowing down and nursing the boat – We are now threading our way north east between the land and the Agulhas current which we must soon cross. “These are infamously dangerous waters and nobody really knows how bad the next 24 hours may or not be as anybody with any sense stays well clear of here.”

www.volvooceanrace.com

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: