ClubRacer in de Solas Big Boat Challenge

BrindabellaDe crew van Wild Oats XI en Investec Loyal vaarden beide op roep afstand van elkaar toen ze over de startlijn gingen, maar toen Wild Oats XI over de finish vlamde lagen deze 100 voeters buiten gehoor afstand. Er stond een 20 tal knopen wind komende uit het Zuid Westen welke nog zou gaan aanwakkeren tot 27 knopen in de vlagen, ook de zon zou zich af en toe laten zien. De Solas Big Boat Challenge was een perfecte krachtmeting voor de grootsten der ingeschreven zeiljachten van de Rolex Sydney Hobart Race.

Klaar voor een 6de overwinning?
Bob Oatley’s Wild Oats finishte 3 minuten voor Anthony Bell’s Investec Loyal (oude Maximus). Grant Wharington’s gepimpte 98 voeter Wild Thing werd 3de ondanks het feit dat ze nogal wat laat aan de startlijn kwamen. Waarom gepimpt? Wild Thing kreeg vorig jaar een nieuwe kiel van 6 meter! Let op Wild Thing is een canting keeler... Maar met 5 line honours op zak in de Rolex Sydney Hobart Race en eveneens 5 paaltjes in de Solas Big Boat Challenge, is de crew van Mark Richards (schipper Wild Oats XI) helemaal klaar voor de start van de grote race, de Rolex Sydney Hobart Race.

Afgevoerd met een hersenschudding
Marcus Blackmore haalde de handicap overwinning binnen met zijn TP52 Hooligan (ex TP van Emirates Team New Zealand). Voor de start nog knalde Hooligan een spi aan flarden. Die 0.5oz was blijkbaar toch niet echt sterk genoeg voor 22 knopen wind…?
De andere TP 52 in het spel ‘Shogun’ van Rob Hanna (ex Audi) moest opgeven toen met een gijp een bemanningslid onvrijwillig het dek van wel heel dichtbij zag. De jongen moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

ClubRacer op Brindabella
Wij zeilden mee op de 80 voeter Brindabella voor de downwind trim. Een klein beetje te veel volk aan boord (euh… slechts 29 man!!!), maakte dat we best wel wat “railmeat” hadden. Dankzij het ‘hele kleine beetje’ overgewicht aan boord konden we 7de van de 15 worden, en 4de op handicap. Gezien er 4 boten bij zijn die 98ft + zijn…, kunnen we met deze uitslag best leven.

www.cyca.com.au

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: