Nederlandse zeilsters Westerhof en Berkhout op medaillekoers in Perth

Lisa Westerhof en Lobke BerkhoutLisa Westerhof en Lobke Berkhout (NED), de huidige wereldkampioenen in de 470 klasse staan er goed voor op een derde plaats in het tussenklassement. Maar het gaat niet vanzelf. In de laatste race in een ondergaande zon lieten de zeilkoninginnen een 31ste plaats noteren. Een aftrekker zoals dat heet, die ene race die je niet meetelt in je totaalscore. Alleen het Spaanse team Pacheco en Betanzos hebben nog geen punten gemorst en gaan aan de leiding.

Lobke Berkhout omschreef het als lastige condities: “We hebben er nog geen grip op. Beide zien we het niet. Zoals die laatste race. We starten goed in het midden maar dan komen we niet meer als eerste bij de grote winddraaiingen. In die laatste race komen we er dan niet meer bij. Dan gaan we weer terug, maar daar zijn we dan ook te laat. Het is nog zeker niet verloren maar het moet beter. We moeten een goed strijdplan maken, morgen hebben we een dag vrij dus dat komt goed uit.”

Matchracers uitgeschakeld in kwart finale
Mandy Mulder, Merel Witteveen en Annemiek Bekkering verloren met 3-1 van het team van de Engelse stuurvrouw Lucy MacGregor. Na een twee nul achterstand vochten de zeilsters van de Delta Lloyd Kernploeg zich knap terug, maar het Oranje-trio moest in race vier de Engelsen voor laten gaan.

Om elf uur gingen deze ‘marathon zeilsters’ het water op een om zeven uur in de avond kwamen de dames er weer af in de prachtige ondergaande zon.

Merel Witteveen was teleurgesteld maar niet uit het veld geslagen. “We waren niet goed genoeg. Met andere woorden, de Engelsen waren beter. Wij zijn heel tevreden met waar we staan. Doelstelling is gehaald om het land te kwalificeren. Maar als je in de voorrondes zo goed vaart, en onder andere dezelfde Engelsen verslaat, wil je steeds meer en meer. Het zijn kleine dingen die beter moeten. Communicatie, boothandling... in alles moeten we meer op elkaar ingespeeld raken. Dit is ons derde evenement samen. Dat moet nog groeien. Maar we zijn nog niet klaar. We willen vijfde worden. Dus we gaan morgen weer verder.”

Van Schaardenburg 13de
Rutger van Schaardenburg 13de in tussenklassement
In de Laser klasse scoorde Rutger van Schaardenburg een 12de en een negende plaats. Zijn concurrent en trainingspartner Roelof Bouwmeester kwam als 17de en vijfde over de meet. Beide zeilers plaatsen zich daarmee voor de gold fleet met respectievelijk een 13de en een 26ste plaats.

Beide zeilers kunnen niet tevreden zijn met de resultaten zover en moeten de vier volgende vier wedstrijden in de goldfleet hele goede resultaten neerzetten om de aansluiting met de top terug te vinden. De leider in het klassement, Tom Slingsby, heeft een indrukwekkend score van slechts 10 punten. Maar de verschillen zijn heel klein in deze sterk bezette en competitieve klasse. Dus er is heel veel mogelijk zeker voor Van Schaardenburg.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: