Evi Van Acker over haar penalty in de Medal Race

Evi van AckerEvi Van Acker landde woensdag heel vroeg in de ochtend op de luchthaven van Schiphol en werd daar opgewacht door haar vriend en familie . Evi kwam thuis met een zilveren medaille die ze behaalde op het WK Laser radial zeilen in Australië. Eerder op het WK behaalde Evi al het BOIC ticket voor de Olympische Spelen in Londen. Dezelfde avond nog organiseerde de Vlaamse Yachting Federatie (VYF) een warm onthaal in het Huis van de Sport in Gent. Ook ClubRacer was van de partij en ik kon haar strikken voor een openhartig interview over de Medal Race.

Evi kreeg penalty van Nederlands jurylid maar relativeert
Evi Van Acker lag ruim aan de leiding in de Medal Race maar kreeg een penalty van een Nederlands jurylid voor een verkeerde beweging (het Nieuwsblad schreef eerder dat het om een Nederlands jurylid ging, maar volgens Evi is dit niet juist - nvdr). Hierdoor verloor Evi haar eerste plaats aan de Nederlandse zeilster Marit Bouwmeester. Evi Van Acker wil de schuld niet doorschuiven naar het jurylid, doch ze weet nog altijd niet welke verkeerde beweging ze maakte. Ik wilde hier het fijne van weten en Evi was zo vriendelijk om mij meer uitleg te geven.

Evi: “Ik kreeg een rode vlag van de jury in het laatste voor de windse rak naar de laatste boei en dan was de race afgelopen. Ik had een mooie voorsprong opgebouwd op de rest, ik lag als eerste en er was ook een helikopter die boven de boei hing en alle wind wegzoog. We hadden daar geen wind en we lagen daar te dobberen in de hotseklots. We zaten ook heel erg dicht bij de kant wat heel leuk was voor het publiek maar niet zo leuk voor ons en ik heb op dat moment een rode vlag gekregen van de jury. Ik moest een rondje draaien wat heel erg moeizaam ging want er was geen wind en vlak voor de boei zijn er twee boten mij voorbij gegaan omdat ik helemaal stil lag, uiteindelijk was ik toch derde en mijn concurrente Marit Bouwmeester (NED) was vierde. Ik was een plek voor maar dat was net niet genoeg want ik had eerste moeten eindigen en dan was het wel goed geweest.”

Ice: “Weet je dan als zeiler welke rule er dan naar boven gehaald door de jury?”

Evi: “Je weet als zeiler niet wat je verkeerd gedaan hebt op het moment dat je de vlag krijgt en je moet als je de vlag krijgt zo snel mogelijk een rondje draaien. Ik heb later gehoord dat het was voor pumping.”

Ice: “Was je akkoord met die rode vlag?”

Evi: “Absoluut niet maar als zeiler kan je er niets tegen doen. Het enigste waar ik aan gedacht heb is zo snel mogelijk mijn straf nemen en draaien om hopelijk nog op tijd bij de boei te komen. Ik had eigenlijk helemaal geen reden om te pushen want ik lag ver voor, ik moest eigenlijk de wedstrijd gewoon uitdobberen, voor mijn gevoel deed ik niets mis. Misschien wel, ik ga er niet tegenin want dat heeft toch geen zin.”

Ik bedank Evi voor het interview en wens haar nog heel veel succes met de voorbereidingen voor de Olympische Spelen in 2012.

Foto © ClubRacer.be

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: