Kans op een witte Kerstrace

Weerkaart Kerstrace 2011De kans op een “witte” Kerstrace zit er opnieuw in. Niet zoals vorig jaar dat er eerst een sneeuwruimer aan te pas moet komen, maar toch… De buien kunnen met momenten een winters karakter krijgen, dat wil zeggen, met momenten kan er wat smeltende sneeuw en korrelhagel in de buien opduiken. Daar bovenop zal de stevige NW bij temperaturen van 6 à 7°C wel voor een winters gevoel zorgen. Maar dat laat de eerste glühwein des te beter smaken. Of is het jenever?

Algemene synoptische situatie: De kern van een stormdepressie trekt vandaag vrijdag 16 december van Vlaanderen naar Nederland en ligt tegen middernacht boven het noorden van Duitsland. Het sterkste windveld ligt boven Frankrijk, maar in de loop van de dag wordt het ook op de zuidelijke Noordzee stormachtig. Morgen, zaterdag 17 december, ligt de kern reeds over de Oostzee. Aan de achterkant van deze depressie staat een noordwestelijke tot noordelijke stroming die vrij koude en onstabiele polaire lucht aanvoert. Daardoor kan de neerslag een winters karakter krijgen. De buien kunnen erg hevig uitpakken.

Weerbeeld: wisselend tot zwaarbewolkt met van tijd tot tijd buien. Deze buien kunnen tijdelijk een winters karakter krijgen en kunnen, vooral op zee, gepaard gaan met onweer.

Zichtbaarheid: Goed zicht, behalve tijdens de buien.

Temperatuur: Maxima rond een zomerse 6 à 7°C.

Wind: ’s Morgens staat er nog een harde (7 Bft) wind uit NW. In de loop van de voormiddag krimpt de wind naar WNW en neemt af tot krachtig (5Bft). Het minimum wordt net na de middag verwacht. In de loop van de namiddag ruimt de wind terug naar NW en naar de avond toe neemt de wind terug toe tot krachtig (6 Bft).

06 utc: NW 25-30 kt.

09 utc: WNW 22-27 kt.

12 utc :WNW 17-22 kt.

15 utc : NW 17-22 kt.

18 utc : NW 22-27 kt.

(Lokale tijd=utc + 1)

Rukwindentot 60 km/u.

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: