Vervroegde finish in Transat B to B wegens noodweer (video)

De Transat B to B werd voor het eerst gezeild in 2007 en kwam er op vraag van verschillende IMOCA-schippers. Na de finish in de dualhanded-gevaren Transat Jacques Vabre moesten de Open 60 voeters op één of andere manier toch teruggevaren worden naar het oude continent, dus waarom niet meteen terug racen dacht men luidop, solo deze keer. Op die manier konden potentiële Vendée Globe kandidaten voldoende sologevaren zeemijlen voorleggen om mee te mogen doen in het zeilcircus rond de 3 beroemde kapen.

Dit jaar verschenen 8 deelnemers aan de startlijn ter hoogte van het Caraïbisch Frans eilandje Saint-Barthélemy. Na een trans-Atlantische oversteek van west naar oost over een afstand van zowat 3'300 zeemijlen wordt er gefinisht in het Franse Lorient. Althans dat is de bedoeling. Maar dit jaar besliste de wedstrijdleiding de zeilwedstrijd in te korten. De veiligheidsgate, zowat 450 zeemijlen ten noordoosten van de Azoren, eerder gecreëerd net vanwege het aangekondigde zware weer, zou meteen fungeren als finishlijn.

Storm in de golf van Biscaye
De boosdoener was een zware stormdepressie, die in de nacht van donderdag op vrijdag de golf van Biscaye zwaar zou teisteren. Windsnelheden boven de 50 knopen, windstoten tot 70 knopen, een windrichting die binnen enkele minuten zou ruimen van zuid-west naar noord-west, een zwaar gestoorde zee met golven die gemiddeld de 8 meter zouden overstijgen. Met andere woorden een verwelkoming ter hoogte van de continentale plaat, waar de dieptemeter van 4000 meter op zeer korte tijd naar 150 meter aangeeft, om u tegen te zeggen.

Zware storm in de golf van BiskayeZware storm in de golf van Biskaye

Veiligheid voor alles
De wedstrijdleiding moet terecht gedacht hebben dat de IMOCA-vloot al genoeg geteisterd werd in de eerste week van de Transat Jacquers Vabre. De veiligheid van de schippers en de boten kon onder de zelfs voor deze tijd van het jaar uitzonderlijke meteorologische omstandigheden niet worden gegarandeerd en dus besliste men om het te zeilen parcours wat in te korten. De schippers zullen er niet rouwig om zijn, want zij getuigden gisteren reeds allemaal van zeer zware zeilcondities, uitzonderlijk voor het noordelijk halfrond. Een constante 25 knopen sterke bakstag wind werd keer op keer verstoord door windstoten boven de 40 knopen, wat het bijzonder moeilijk maakte voor de solisten.

Sinds het startschot op maandag 5 december was het nochtans een probleemloze oversteek geweest voor de 8 deelnemers, enkele technische mankementjes aan boord van Virbac Paprec 3 en Bureau Vallée buiten beschouwing gelaten. De ganse vloot had een noordelijke route gekozen, op zoek naar de meest gunstige windhoeken. Halfweg deze week werden de windventilatoren open gezet en alle voorspellingen gingen er van uit dat Aeolus niet meer in slaap zou vallen tot aan de finish. Niets bleek minder waar.

Het podium
De jonge belofte François Gabart finishte op Macif woensdag late avond om 23u11 onze tijd na ruim 9 dagen en 9 uren wedstrijd. Dik 3 uren later zette Armel Le Cléach zijn Banque Populaire over de finish, 2 en een half uur later gevolgd door Vincent Riou op PRB. Meteen was het podium compleet en eindigde deze editie van de Transat B to B toch enigszins zonder al te veel roem voor de jonge François Gabart. Deze rijzende Franse ster maakte op 3 jaar tijd furore in het Figaro circuit en werd dan onder de vleugels genomen door niemand minder dan Michel Desjoyeaux. In 2010 wordt hij 'Champion de France de Course au Large en Solitaire', wordt geselecteerd als schipper van de hagelnieuwe Open 60 MACIF en duikt op die manier in het IMOCA-circuit. Wellicht iemand om in de gaten te houden tijdens de komende Vendée Globe !

Foto: © B. Stichelbaut/Transat BtoB

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: