Weerbericht Goofies Race - december 2011

WeerkaartNa een zomerse novembermaand met meer zonneschijn en droger dan ooit lijkt december de herfstmaand met veel depressies en wind te worden. Ook tijdens de Goofies Race van december zetten depressies de boventoon in ons weerbeeld.

Algemene synoptische situatie:
Een strakke westelijke straalstroom stuurt aan de lopende band depressies onze richting uit. Een depressie, zaterdag 03 december om 00 utc ten zuiden van IJsland trekt in de loop van de dag richting Noorwegen. Het occlusiepunt van de bijhorende frontaal systeem trekt morgenochtend met veel wind en regen over onze kust. Achter deze storing wordt maritieme lucht van polaire oorsprong aangevoerd.

Weerbeeld:
Morgen is het eerst zwaarbewolkt tot betrokken met regen.
Vanaf de middag zijn er opklaringen en blijft het overwegend droog.

Zichtbaarheid:
Eerst matig zicht tijdens de neerslag, later goed zicht.

Temperatuur:
Maxima rond 10°C.

Wind:
’s Ochtends gaat de passage van het front gepaard met veel wind.
In de loop van de voormiddag neemt deze wind geleidelijk af. Vanaf de middag staat een vrij constante maar nog steeds vrij krachtige tot
krachtige (5-6) wind uit W.
06 utc: ZZW 30-35 kt.
09 utc: ZW 25-30 kt.
12 utc : WZW/W 22-27 kt.
15 utc : W 20-25 kt.
18 utc : W 20-25 kt.

Rukwinden:
’s Ochtends rukwinden tot 100 km/u. Tot de middag
rukwinden mogelijk tot 70 km/u. Na de middag nog vlagen van 60 km/u.

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: