Spectaculaire en enerverende kersteditie Grevelingencup winterserie

Grevelingencup winterserieHet laatste wedstrijdweekend van het Grevelingencup winter-zeilseizoen 2011 was koud, maar gelukkig enigszins droog. De zeilers verdeeld over 186 boten meldden zich zondagochtend in vol ornaat en vele lagen kleding bij het palaver. Tijdens palaver werd vol concentratie geluisterd naar wat de Grevelingencup-kerstman te vertellen had: naar verwachting een enerverende dag!

De wedstrijddag begon met een straffe noordwesten 6 beaufort wind, die over de dag heen een fractie afnam tot 5 beaufort met de wegtrekkende buien. Hoewel de lichte afname bleken de vlagen nog wel erg krachtig. Dit heeft een pittige en uitdagende zeildag opgeleverd. Meerdere broaches, hier en daar een fanatiek roepende schipper, hard werkende bemanningen en een hoop trotse koppen achteraf.

Voor de eenheidsklassen startte de wedstrijddag even over 11 uur met hun up-en-down baan. In een chaotische start met veel wind zochten de boten naar het beste plekje op de lijn. Met veel kabaal en geweld gingen de 12 boten van de 31.7 klasse de startlijn over, kort gevolgd door de 10 boten in de j80 eenheidsklasse. In de 3 gevaren wedstrijden bleken in de 31.7 klasse De Blauwe Knoop, Baan Chang en Mon Ami het sterkste met respectievelijk de 1e, 2e en 3e plek. In de j80 klasse spreidden Joie de Vivre, Juul en de nieuwe boot in de vloot DJ hun kwaliteiten bij zware wind ten toon.

Ook in de ORC was het een enerverende dag, met de snelle en grote jachten, scherp en hard varend, werden de teams flink uitgedaagd in hun up-en-down baan. Eerst veel werk door noodzakelijke zeilwissels bij wegvallende en later opstekende wind. Maar ook hard werk tijdens de ronding van de boeien, en het zetten en droppen van de voorzeilen. Ook in de ORC werden 3 races gevaren. In de ORC 1 toonden Captain Jack, Elke en X-ces zich meester. En in de ORC 2 werd Joyride eerste, Jantje uut de Kachel tweede en Teamcontrol.nl derde.

Grevelingencup winterserie

De toerklasses, zowel de toer als de toer-S, startten vandaag wederom een mooie parcours-baan over de Grevelingen, de toer-S spectaculair met 3(!) Extreme 25’s, waarvan Ed van der Steene de snelste bleek. Startend voor Marina Port Zelande, met een ronde om Stampersplaat terug naar het water voor MPZ. Vooral de halve wind rakken en ruime rakken werden als zeer welkom en spectaculair ervaren, waar het varen van de stukken hoog aan de wind vaak uitzingen was. In de Toer-S 1, was de Piacere het snelste gevolgd door de Sireng Song en de Avanti met enkele minuten verschil; in de Toer-S 2, werd de Prins Heerlijk II eerste, Hamar tweede en Aeolus derde. In de Toer 1 & 2 werd de Shamu eerste, op 2 minuten en 9 minuten gevolgd door Aquaholics en De Lendte. In te Toer 3 bleken de Overstag, Flow en Poletrix de beste 3. Binnen de Toer 4 werd de Walexi eerste, Maloes tweede met 7 minuten verschil en Andantino derde weer 1 minuut later. Ten slotte werden in de Toer 5 klasse de Ram Ram eerste, de Strongbow tweede en Catharina derde.

Alle uitslagen en de tussenstanden zijn te vinden op de website: www.grevelingencup.nl

Het volgende wedstrijdweekend van de Grevelingencup start 14 januari, met de geplande meteo-lezing; en een hoop gezelligheid op de zaterdagavond. Op de zondag wordt de vierde wedstrijddag uit de Grevelingencup Winterserie gestart!

Tekst: Wouter Kop
Foto: Dick van der Veer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: