Rolex Sydney Hobart Yacht Race 2011 preview

Rolex Sydney Hobart Yacht Race recordsOp 26 december, Boxing Day gaat de 67ste editie van de Rolex Sydney Hobart Yacht Race van start. 89 boten zijn er ingeschreven waarvan er 4 deftige maxi’s mee doen om de line honneurs op te strijken. Net onder de 98ft + boten, zien we full raceboten zoals Loki (RP63), Brindabella (Jutson 79), Ichi Ban (Volvo 70), Living Doll (Farr 55). Ook Hugo Boss staat op het lijstje (de boot, niet de ontwerper eh!). 4 TP 52’s plus een paar andere 50ft grootheden zoals Coockson 50’s en JV52’s. Wat gaan we kunnen verwachten en wie moeten we in het oog houden?

De Rolex Sydney Hobart in 6 stappen

  1. De start. Er wordt met 2 startlijnen gestart. De grote en snellere boten starten op de eerste Noordelijke lijn zeg maar, en de rest op de 2de meer Zuidelijke lijn. Taak nr.1 is zien dat je Sydney Harbour uit geraakt zonder protest of brokken.
  2. De Oostkust van Australië afvaren, je goed positioneren om de East Australian current ten volle te benutten, en haar vooral niet tegen te hebben (remember Nemo!).
  3. De oversteek van de beruchte Bass Strait. Als je daar wind tegen tij hebt > wasmachine met extra spoelen! Het gaat daar van 2-3 km diepte naar een dikke 50m diep. Daar moet de schipper aan de volledige crew vragen of ze het nog zien zitten om door te varen! Staat echt in de Sailing Instructions. Als er 1 persoon niet verder wil eindigt hier de Rolex Sydney Hobart Race.
  4. Eens je Bass Strait overwonnen hebt, vaar je de prachtige Oost kust van Tasmanië af onder het toezicht van honderden dolfijnen, een paar walvissen als je geluk hebt, nen hoop zotte vliegende vissen en deftig wat van die mega albatrossen.
  5. Bij de Organ Pipes draai je rechts af (anders ga je richting Nieuw Zeeland), steekt Stormy Bay (heeft haar naam niet gestolen) over en bij de vuurtoren Iron Pot vaar je de Derwent River op waar je al wat je gewonnen hebt kan verliezen of terug winnen wat je verloren hebt. 10nm verder finish je in Hobart.
  6. Voor de insiders: de Rolex Sydney Hobart Yacht Race eindigt pas in Customs House.

Belgen en Nederlanders?
Voor zover ik weet zijn er maar 3 Belgen die mee doen in deze editie van de Rolex Sydney Hobart Race, en die zitten (toeval of niet?) alle 3 op de zelfde boot. Koen De Smedt zeilt zijn 2de Hobart dit jaar, Kim Peeters zal haar eerste Hobart neerzetten, en ikzelf doe voor de 3de keer mee. We zullen alle 3 op de Salona 44 IBC Last Tango van Phil King varen.

Ik heb de Nederlander Mathieu Almekinders van het Roark team hier zien mee trainen op Victoire, maar voor zover ik weet was hij eerste reserve. Ik hoop dat hij mee kan...

Line Honneurs kanshebbers
Allereerst kunnen we niet anders dan de 100ft Reichel Puch Wild Oats XI te vernoemen van Bob Oatley. Het is de 7de keer op rij dat deze boot mee doet met 5 line honours reeds op zak. De boot heeft speciaal voor deze race wat plastische chirurgie ondergaan ter waarde van 1.2 miljoen Aussie Dollars (€ 927.914!), en de jongens (en dame) aan boord hebben een gezamelijke ervaring van 217 Hobarts!

Wild Oats XIWild Oats XI

Hebben deze jongens wel concurentie? Jawel, maar er zal volgens mij toch wel een beetje geluk bij moeten komen. 1ste kans hebber is de Elliot 100, Investec Loyal van Anthony Bell. Wij herkennen deze boot als de oude Maximus. Hoewel de bemanning gezamelijk ‘slechts’ 113 gevaren heeft, hebben ze er een kiel van 6.2m onder gezet om wat extra push teg even (Wild Oats XI ligt ‘maar’ 5.5m diep).

Conculega nr3 is Grant Wharrington met zijn 98ft Jones, Wild Thing. Grant heeft zijn kiel al lichtjes aangepast van 4.8m naar 6.8m! Dit zonder veel van de blokken en winches aan te passen aan de grotere krachten. Mister Wharington heeft een theorie om zijn maxi met een minimale crew van 11man (!!!) ipv 25 te varen, en daardoor op gewicht te besparen en zodoende dus sneller te zijn dan de rest (samen hebben ze 82 Hobarts gevaren). We zullen zien Wharro...

Maxi nr4 is de Bakewell & White 100 Lahana van Peter Milard en John Honan. U kent haar misschien onder de naam Konica Minolta. Vaste kiel van 4.5m en gezamelijk hebben de jongens aan boord 178 Hobarts gevaren.

Handicap (Tattersals Cup) kanshebbers
De eerste naam die elke local hier resoluut uitspreekt is de Reichel Puch 63 Loki van Stephen Ainsworth, waarvan de bemanning er gezamenlijk 84 Hobarts heeft opzitten. De boot heeft hier enkel maar podium plekken gevaren. Of ze dat tijdens deze race ook zal doen weten we voor 2012.

Vervolgens moeten we naar de Kerr 40 AFR Midnight Rambler van de 3 eigenaren Thomas/Psaltis/Bencsik kijken. Dit jaar gebouwd, en de bemanning heeft er een gezamenlijke ervaring van 112 tochtjes naar Hobart op zitten. Hiervan hebben ze al 2 keer gewonnen (1 daarvan was de beruchte in 98).

Tony Kirby doet het met zijn X41 Patrice six lang niet slecht hier, en laat veel boten de kleur van zijn spiegel zien. Gezamenlijk heeft de crew 80 Hobarts gevaren. Ze waren vorig jaar nog 5de overall in IRC.

Victoire is een Beneteau 45 van 2007 die ‘lichtjes’ aangepast is (lees: heeft niets meer met een cruise-boot te maken), en is buiten Loki de grote favoriet voor de Tattersals Cup. De boot is super voorbereid, het team vaart bijna dagelijks uit om te trainen, en heeft er dit jaar deftig wat paaltjes op zitten.

Meteo toestanden
Wat betreft het weer wordt er hier al anderhalve week gespeculeerd over: Het gaat een harde race worden! Dit zeggen ze elk jaar voor elke Rolex offshore race. Er gaan records gebroken worden! Wild Oats zou het bevoorbeeld binnen de 24u gaan doen deze keer.

B.O.M. (Bureau of Meteorology) zegt dat we de eerste 6 tot 12u 10 tot 15kn Noord ooster gaan hebben, maar dat de wind gedurende die eerste avond naar het Zuiden zal draaien (op de neus dus). Die Zuidenwind zal in het begin 15 tot 20kn sterk staan en gedurende de nacht toenemen naar een 20, misschien 30kn. De komende 2 dagen dan zullen we wind op kop hebben, en het is net dat wat wij nodig hebben met onze boot...

Rolex Sydney Hobart Yacht Race

Foto net boven: Hiernaar keken de bemanningen van de vorige Rolex Sydney Hobart editie © Carlo Borlenghi

http://rolexsydneyhobart.com

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: