De 2011 Sydney Hobart Yacht Race voor thuisblijvers

Maar liefst 628 zeemijlen, doorheen een van de woeligste zeilgebieden ter wereld. Het begint met de spectaculaire start in Sydney haven, waar duizenden kijklustigen getuige willen zijn van wat Down Under bij één van dè zomersportevenementen van het jaar wordt gerekend. Een zeilwedstrijd die van dan af door gans Australië op de voet wordt gevolgd via diverse mediakanalen. Wat de Ronde van Vlaanderen voor menig wielertoerist in de Lage Landen uitstraalt, betekent de Sydney Hobart Race voor de Aussies.

Voorbeschouwingen, rechtstreekse uitzendingen op televisie, radio, kranten, internetkanalen,... iedereen surft mee met de honderden deelnemers, die van de eerste tot de laatste als echte helden ontvangen worden wanneer zij de Derwent rivier opzeilen, op zoek naar de finishlijn in de haven van Hobart. Dit fenomeen is al 66 jaar aan de gang. Enkel de America's Cup en de Volvo Ocean Race kunnen rekenen op evenveel media-aandacht. Het historische gevecht van mens tegen de natuurelementen blijft tot de verbeelding spreken, zeker als af en toe dat gevecht jammer genoeg verloren wordt door de tweevoeter.

Over al de jaren heen heeft de rest van de (zeil-) wereld ook deze epische zeilwedstrijd ontdekt en haar in de armen gesloten. Zelfs bij ons in de Lage Landen gaat menig zeilhart iets sneller slaan als 'boxing day' naderbij komt. Want iedere wedstrijdzeiler kan zich inleven in wat zeilende broeders en zusters op dat moment aan de andere kant van onze blauwe planeet voelen. De spanning, de adrenaline, de intensiteit bij de start, het zalige gevoel en de kick om de strijd aan te gaan met de golven en de wind, op zoek naar bootsnelheid. Zeg maar de Antwerp Race in het tienvoudig kwadraat.

Kim, Yan en Koen op de Last TangoKim, Yan en Koen op de Last Tango

Hoe te volgen?
Maandag 26 december om stipt 13u knalt het startschot in Sydney. Bij ons zet je best de wekker of blijf je gewoon op, want maandagochtend om 03u kan je de start live hier volgen. Breaking news vertelt je alle nieuwtjes uit de race en alle posities vindt je op de yacht tracker.

Het beloofd een tactische race te gaan worden, met een groot deel van de wedstrijd de wind op de neus. Een wind die net voor Bass Strait of all places eventjes zal wegvallen, om dan weer tot maximaal 25 knopen aan te trekken, nog steeds uit zuidelijke richting. Bass Strait zal weerom een wasmachine aan onvoorspelbare golven leveren. Records zitten er zeker niet in en alle kansen liggen voor het rapen voor de middelgrote jachten. Uitkijken naar het wedstrijdverslag van 'onzen' Yan.

Yan, Kim, Koen en alle anderen, zeil ze !!! Zalig Kerstfeest vanwege de ClubRacer redactie !

Foto: © Beth Morley/sail-world.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: