Glunderende gezichten na de december-Goofies zeilrace

Het leek wel of de weergoden het Goofies seizoen 2011-2012 hadden vervloekt. De populaire zeilwedstrijden vanuit Colijnsplaat startten in oktober met heel weinig wind. Vorige maand viel er totaal geen wind te noteren en voor de eerste zaterdag van december spraken sommige voorspellingen van een heuse storm. Het zou toch niet weer zeker...

Maar de aangekondigde storm kwam er niet en in de plaats paaide Aeolus de nep-Goofen met een frisse tot stijve bries uit zuidwestelijke richting, weliswaar met verraderlijk stevige windstoten, die de windmeters tot 38 knopen lieten uitslaan. Onder een bij wijlen dreigende hemel ruimde zoals aangekondigd de wind naar het westen. Hier en daar brak zelfs de zon door, verscheen er een prachtige regenboog en bleef het zacht en droog.

De baan
Droog, behalve voor de bemanning in de reling en de voordekkers. Het Oosterscheldewater spoelde immers richting Noordzee, waardoor de krachtige westenwind het water opstuwde tot korte venijnige golven. De voorgeschotelde baan werd bijna een echte up- and down-wind baan. De vloot werd eerst in een kruisrak richting roompot gestuurd en mochten dan onder spi terug naar de zeelandbrug. Vandaar begon de upwind-pret opnieuw, opkruisend tot aan de oesterput, om vervolgens de spinnakers terug uit te halen tot aan de SvK11. Eens die was gerond konden de laatste aan-de-windse duels uitgevochten worden tot aan de klassieke Goofies-finishlijn. De allerkleinsten mochten in de eerste rakken een boeike eerder ronden, waardoor de ganse vloot redelijk in elkaars buurt bleef.

Trimmers moesten heel alert zijn in de windvlagenTrimmers moesten heel alert zijn in de windvlagen

Een heus zeilfestijn
Deze goedgekozen baan, de vlagerige krachtige wind en de stroming zorgden voor een palet aan kansen voor de stuurlui, de trimmers en de tactici. Reef in het grootzeil? Herhaalde overstagmaneuvers in windvlagen en tegen koppige golfslag. Spinnakeren of toch maar niet? Upwind kiezen voor vol stroom mee, downwind dan weer de ondieptes opzoeken om zo weinig mogelijk stroming tegen te hebben. Maar ondiepte tegen de plaat of tegen de wal? Met andere woorden zowaar een heus zeilfestijn voor alle 60 deelnemers. All Wave, Spookschip en Jingle haalden door technische mankementen de finish niet, maar grote schade bleef gelukkig uit. Op de aftersail bij Jacolien en Kees waren er dan ook niet anders dan gelukkige gezichten te zien.

De winnaars
De zogenaamde 'lichtweer'-boten waren deze keer in het nadeel en dat vertaalde zich toch enigszins in de eindtabellen. Bij de ongemeten kleiner dan tien meter heerste LECAS voor INDEPENDENCE en MARIG. Bij de grote broers moesten PRINCE DE PETARCQ en PLAYSTATION 4 hun meerdere erkennen in FAMOS GULL 2. A BOEN wist haar boeg net voor DRUZIX te houden en REGAZZA vervolledigde het ORC2-5 podium. In de ORC1 klasse tenslotte wist BATELEUR duidelijk de eer op te eisen, voor CHECKMATE en WEERGA.

De volledige uitslag vind je onderaan dit bericht in de bijlagen.

Voor de komende Kerstrace en de Goofies van januari mag het meer van hetzelfde zijn!

Foto's: © Christof Lamproye/Enigma zeilteam

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: