ISAF WK zeilen: Bouwmeester verricht een wonder en Postma revancheert zich

Pieter Jan PostmaOp het ISAF WK Zeilen zijn vandaag de Nederlandse kernploegleden Marit Bouwmeester (Laser radial), Pieter Jan Postma (Finn) en Steven LeFevre en Steven Krol (470 mannen) van start gegaan. Marit Bouwmeester ging in de openingsrace als laatste over de startlijn en wist nog een derde plaats eruit te slepen. Een klein wonder. Pieter Jan Postma won race twee overtuigend nadat hij in de eerste race ergens in de twintig eindigde.

Vandaag kwamen ook de zeilers van de Talentploeg in de Laser radiaal, 470 mannen en RS:X vrouwen voor het eerst aan de start. De matchrace dames die gisteren zijn begonnen aan hun WK hadden een vrije dag.

Marit Bouwmeester verricht een wonder
In de eerste race van het Wereldkampioenschap in de Laser radial klasse begon Marit Bouwmeester met een valse start. Een drama. Maar ze ging terug, startte opnieuw en ging vervolgens reglementair over de startlijn, maar wel als allerlaatste in de 51ste positie. Er wordt in twee groepen gevaren. In totaal zijn er 102 deelnemers.

Bouwmeester moest rusten na een lange dag in de brandende zon. Coach Mark Littlejohn gaf tekst en uitleg. “Het was een hele intense dag voor Marit. De eerste dag van een groot kampioenschap. Dit heeft veel energie gekost. De eerste race startte ze te vroeg. Maar dat ze nog als derde wist te eindigen was een wonder dat ze zelf heeft klaargespeeld. Ongelofelijk knap. Ze ging zo hard voor de wind en aan de wind zeilde ze ijzersterk. Alles wat we getraind hebben kwam er uit vandaag. ”

“We waren goed voorbereid voor dit WK. Maar zo een start kan gebeuren. Maar hoe ze het opknapte is bijzonder. Daarin is ze is echt volwassen geworden. Ze wist dat ze een fout maakte, ze corrigeerde dat en op wat voor manier!”

Postma wint race twee
foto Richard Langdon, klik voor groot formaat
Postma wint race twee met afstand
Pieter Jan Postma scoorde een resultaat in de 20 in de eerste race van dit Wereldkampioenshap in de Finn klasse. Race twee won de Friese zeiler met overmacht.

Coach Stefan de Vries gaf tekst en uitleg bij deze opvallende resultaten van Postma.

“De eerste race ging heel moeizaam. We moesten zoeken naar de juiste windsystemen. Het was heel moeilijk te zien op het water. Normaal gesproken ziet Pieter Jan die dingen eerder dan de meeste zeilers. Maar de temperatuur van het water en het licht hier maken het niet makkelijk. In de tweede race ging dat een stuk beter. PJ had een hele goede start, goede snelheid en kwam daarna dus niemand meer tegen in die race. Dat geeft goede hoop.”

470 mannen resultaten vallen tegen
In de 470 klasse deden de zeilers uit de Delta Lloyd Kernploeg het een stuk minder. Beste positie in de ranglijst word ingenomen door Het talent team van Ooms en Bennen op een 21ste plaats. Steven LeFevre en Steven Krol staan 31 en de broers Coster 34ste.

Resultaten nog niet beschikbaar
Het wachten is nog op de bevestigde exacte uitslagen. De organisatie heeft op de eerste dag van het WK enkele problemen met de verwerking van alle uitslagen.

Tekst: Simon Keijzer
www.perth2011.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: