Jules Verne Trofee: Trimaran Banque Populaire op recordkoers

Trimaran Banque PopulaireElf dagen, 21 uur, 48 minuten en 18 seconden hebben Loick Peyron & co nodig gehad om de 40 meter lange Franse trimaran van Brest tot Kaapstad te jagen. Ze verpulveren hiermee het 2 jaar oude record dat op naam van de Groupama 3 stond met méér dan twee dagen. Eerder vorige week moest ook het record Brest-evenaar eraan geloven.

Kaap Goede Hoop is de eerste van de drie mythische kapen die de Banque Populaire op haar recordrace tegenkomt. Na een erg bewogen begin en een snelle tocht tot de Canarische Eilanden volgde een iets langzamer stuk tot aan de evenaar, waar de maxi-trimaran een hele tijd pal west voer om de Doldrums beter aan te snijden.

Geen doldrums
De Doldrums lieten zich niet zien dit jaar, en de maxi-trimaran sneed door de onstabiele regio als een mes door zachte boter. Ze pikte meteen de zuidoost-passaatwinden op die de bemanning tegen een gemiddelde van 30 knopen rond het hogedrukgebied van St-Helena voerde.

Eenmaal daarrond belandde ze in de depressie-autosnelweg van de Roaring Fourties, waar ze prompt aanpikte bij een passerend lagedrukgebied. Met een straffe Noordwester stoof de maxi-trimaran pal oost, op weg naar haar tweede mythische record.

Op de rem
De Banque Populaire is nu op weg naar de Kerguelen-eilandengroep. Door de westenwind is het nu afkruisen geblazen. De moeilijke zeegang verplicht de bemanning nu om wat met de handrem op te zeilen. Sneller dan 30 knopen is niet langer toegestaan.

Bij de Kerguelen-eilanden riskeert de maxi-trimaran op een andere moeilijkheid te stoten: ijs! Niet het ijs dat je vrolijk klaterend in je whisky kapt, maar een iets fermere versie die echt geen partij is voor het frêle carbon van de maxi-trimaran.

Op satellietbeelden die het team opviste uit de ruimte is inderdaad een mega-groot ijsveld te zien, en dat noopt de bemanning ertoe om noordelijker te sturen dan de optimale route. Het zou zelfs kunnen dat ze ten noorden van die Kerguelen-eilanden blijven.

Loick Peyron is er echter gerust in en voorspelt dat ze tegen het einde van deze week bij Australië zullen zijn. En dat zou dan wéér een record zijn. We blijven het volgen…

http://www.voile.banquepopulaire.fr

Labels

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: