Evi Van Acker blijft aan de leiding en mag naar de Olympische Spelen

Evi Van AckerEvi Van Acker (BEL) mag naar de Olympische Spelen in Londen. De 26-jarige Evi moest daarvoor op het ISAF WK zeilen in het Australische Fremantle in de top 29 eindigen. Van Acker doet het zelfs veel beter want na de wedstrijden van woensdag behoudt ze de leidersplaats in de Laser Radial klasse. In het tussenklassement heeft Evi twee punten minder dan Annalise Murphy (IRL) en Marit Bouwmeester (NED), die in de blauwe groep zeilen.

Evi Van Acker zeilt hierdoor vanaf morgen in de gold fleet met de beste helft van het deelnemersveld. In de gold fleet van het ISAF WK zeilen zijn slechts 27 landen vertegenwoordigd, waardoor Evi Van Acker wiskundige zekerheid heeft voor de Olympische Spelen.

Zondag ontknoping voor Evi
Evi Van Acker won maandag de eerste twee races in de gele groep en werd woensdag vierde en twee keer tweede. Na vijf races staat de Europese kampioene aan de leiding met zes punten.

Na de races in de gouden groep volgt zondag de ontknoping met de medalrace, waarin enkel de beste tien zeilsters mogen starten.

Op het WK zeilen doen de Nederlanders zeilers ook goede zaken
Er stonden drie races op het programma om de verloren wedstrijden vanwege het noodweer op 6 december in te halen. In de Laser radial klasse scoorde Marit Bouwmeester (NED) een 10de, 2de en 1e plaats. Pieter Jan Postma (NED) werd twee keer 2de en de Friese zeiler won race vijf. Postma gaat na vandaag aan de leiding en Bouwmeester staat derde in de ranglijst.

Pieter Jan Postma nipt aan de leiding in de Finn klassePieter Jan Postma nipt aan de leiding in de Finn klasse

Vanaf morgen worden de deelnemers ingedeeld in een ‘Gold’ en ‘Silver’ vloot in de Finn, Laser radial, 470 mannen en RS:X vrouwen. Nederland komt uit in acht van de tien Olympische klassen. In deze eerste week van het WK komt helft van alle klassen aan de beurt. Volgende week maandag starten de zeilers in de overige vijf klassen.

De omstandigheden waren perfect op 7 december. Windkracht vier a vijf met grote golven. Prachtig zeilweer en Perth maakte zijn reputatie meer dan waar met de ‘Fremantle Doctor’ zoals de krachtige lokale zeewind wordt genoemd.

Pieter Jan Postma is tevreden
In de sterk bezette Finn klasse met 72 deelnemers gaat Pieter Jan Postma aan de leiding. Het is een kwetsbare positie omdat drie hele sterke Engelsen hem op de hielen zitten met minder ‘slechte’ aftrekwedstrijden.

Postma was realistisch na afloop. “Drie goede wedstrijden, goede strategie, betere snelheid. Ik ben happy. Ik kom goed in mijn ritme. Het was echt heel zwaar. Drie wedstrijden lang, de hele tijd pompen en keihard hangen. Je kan geen moment verslapen. Maar het voelt goed inderdaad.”

“De eerste race maakt ik een grote fout. Dus ik heb nog steeds een slechte wedstrijd in de lijst. Ben (Ainslie) en Giles (Scott) niet. Ik sta op kop in punten maar het is niet zo dat ik me heel comfortabel voel. Ik weet dat ik heel goed moet opletten. Tot en met de medal race kan ik geen enkele fout maken.”

Marit Bouwmeester baalt van tiende plaats
Marit Bouwmeester in de Laser radial was teleurgesteld met haar tiende plaats in race drie. Ze weet dat in de andere vloot, de 102 deelnemers zijn opgedeeld in twee groepen, Evi van Acker het normaal gesproken heel goed doet in deze omstandigheden. Zelf moest Bouwmeester het vandaag opnemen tegen Annalise Murphy. De lange Ierse zeilster is ook een geduchte tegenstander van Bouwmeester in deze omstandigheden. Maar de laatste wedstrijd liet Bouwmeester Murphy ver achter zich op doorzettingsvermogen en fitness. In het klassement staat Evi van Acker (BEL) er het beste voor, gevolgd door de Ierse Murphy. Bouwmeester staat derde.

Bouwmeester legt uit. “In race drie ik nam teveel risico bij de start, het werkte niet helemaal. Ik probeerde heel hoog te starten maar dat lukte niet. Ik moest weg, overstag en verloor daar. Zo een start kan alleen als je ‘on top of the game’ bent. Dat was ik niet. Ik ben wel blij dat ik niet een enorm slecht resultaat heb gezeild. Ik kwam ergens van de dertigste plaats in die race. En een slechte wedstrijd maakt me heel kwetsbaar, zeker als Evi (van Acker) geen slecht resultaten vaart.

“Het was onwijs zwaar. Die Ierse is supergroot en zwaar. Ik moest knetterhard werken. Ik ben onwijs hard gaan hangen, ik dacht ze moet wel een keer moe worden. Het voelde wel lekker om in die laatste race over haar heen te varen op de startlijn al.”

Nederlandse matchracers gaan gelijk op
In het matchracen wonnen Mulder, Witteveen en Bekkering twee matches. Een van het hoog aangeschreven Engelse team van Lucy MacGregor en een keer van Kroatië. In totaal heeft het Kernploeg team nu zes overwinningen gerealiseerd en twee matches verloren. Groeneveld, Bes en De Koning staan ook op zes gewonnen en twee verloren matches. Aan de leiding in de poule van de Nederlanders gaat het Franse team van Claire Leroy met zeven overwinningen en een verlies.

Gebroeders Costers herstellen enigszins
In de 470 klasse zijn de Costers (NED) gestegen in het klassement naar een 19de plaats met een score van 5, 6 en 9 . Team Steven staat 31ste.

www.perth2011.com
Foto © Richard Langdon

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: