Evi Van Acker blijft met 14 punten voorsprong stevig aan de leiding op het ISAF WK zeilen

Evi Van AckerEvi Van Acker (BEL) blijft ook na de drie wedstrijden van vandaag stevig aan de leiding in de Laser Radial klasse op het ISAF WK zeilen in het Australische Fremantle. Evi zeilde in de gold fleet een 3de, 19de en 2de plaats. De 19de plek is meteen haar aftrekwedstrijd waardoor Van Acker aan de leiding blijft met 15 punten, 14 minder dan de Marit Bouwmeester (NED). De derde plaats in tussenklassement is voor de Paige Railey (USA). Ook Pieter Jan Postma (NED) blijft domineren in de Finn klasse.

Pieter Jan Postma wist ook race zes, de eerste race in de gold fleet in de Finn klasse op zijn naam te schrijven. Deze inhaalrace was de enige race van de dag in Finn klasse. Postma gaat nog steeds aan de leiding in het tussenklassement maar wordt op zijn hielen gezeten door twee Engelse Finn toppers, Ben Ainslie en Giles Scott.

Evi Van Acker vond het minder gemakkelijk
Op haar blog schrijft ze: "De wind leek zich niet echt te settelen in het begin maar kwam voor de 3e race dan toch weer flink doorzetten. De eerste en derde race gingen heel goed: 3 en 2, maar de tweede race was er eentje om te vergeten. De start ging mis en de wind draaide vervolgens heel hard naar de kant waar ik niet zat: woepsie! Toen ik na twee aan de windse rakken de longen uit mij lijf gehangen had en de top 10 weer bereikt had maakte ik een fout door te dicht bij iemand overstag te gaan bij de bovenboei. Een beetje te gretig... Ik moest twee rondjes draaien en verloor zoveel boten: ik was bijna terug bij af grrr... Ik kwam uiteindelijk als 19e over de finish. Ik ben heel blij dat ik me daarna goed herpakt heb met een knalstart en een goede race!"

Pieter Jan Postma Happy
Pieter Jan Postma benadrukte dat het niet zo eenvoudig was als het op papier lijkt. Het duurde lang voordat de zeewind sterker werd. Al snel stonden er grote golven maar de windrichting fluctueerde nog behoorlijk. “Het blijft opletten. Het is heel tricky. En vergeet niet er wordt keihard gevaren door de Engelsen. Maar inderdaad voorlopig gaat het heel goed. Ik ben hier heel content mee.”

Ben Ainslie en Giles Scott hijgen Postma in zijn nek. Deze twee Engelsen hebben een voordeel omdat ze beide nog geen echt slecht resultaat in hun lijst hebben staan. Dat geeft ze een tactisch voordeel omdat ze in staat zijn een race op te offeren om Postma dwars te zitten, bijvoorbeeld in de medalrace. Maar zover is het voorlopig nog niet.

Postma vervolgt: “Ik vaar nu elke race alsof die de belangrijkste is van het kampioenschap. Als ik het zo benadruk dan lukt het. Ik heb dat ook nodig. Ik moet me echt oppeppen en alle energie in die ene wedstrijd stoppen. Die Engelsen zijn namelijk niet van de poes."

Morgen (9 december) staan twee wedstrijden op het programma in de Finn klasse, net zo als op zaterdag 10 december. De Medal races zijn zondag 11 december.

Marit Bouwmeester tweede in Laser Radial klassement
Marit Bouwmeester (NED) scoorde een 13de, 5de en 6de plaats. Een redelijk goed resultaat. Daarmee staat Bouwmeester tweede op 14 punten achter haar Belgische rivale Evi Van Acker.

Morgen hebben de zeilsters in de Laser radial klasse een rustdag. Zaterdag staan race acht en negen op het programma. Medalrace is ook op zondag 11 december.

www.perth2011.com

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: