En de Yachtman is… een freestyle surfer

Yachting Awards KBYVVrijdagavond. De ‘Royal’ op de Antwerpse Linkeroever gonst van de activiteit. Bonzen van de Old Sailing Cigar Club (ook bekend als KBYV) bereiden er de presentatie voor van de jaarlijkse kampioenenhulde. Projectoren klaar, diploma’s gereed, glazen kraakhelder, flessen gekoeld… laat iedereen maar binnen!

Wanneer het zeilersvolk het statige clubhuis betreedt, lacht de in allerijl voorbereide welkomsttekst ons via grote schermen toe (zie foto boven). De 8 woorden op het scherm bevatten 3 taalfouten. Wanneer de ClubRacer-redactie enkele mensen-met-das-dus-waarschijnlijk-wel-belangrijk daar op wijst, worden in allerijl correcties aangebracht. Helaas. Het scherm bleef dan zwart, dus weten we niet of we volgend jaar dezelfde fouten gaan terugzien. Afwachten.

Na twee nog geeneens halfvolle glazen wijn en één bolleke in een klein prinske glas (9,60 euro alstublieft dankuwel), worden we vriendelijk uitgenodigd in de aanpalende tent voor het officiële gedeelte van de avond. Een slecht verstaanbare spreker kondigt wat aan, Peter Van den Bossche (baas KBYV) heet vervolgens iedereen welkom in de beide landstalen en tenslotte worden per klasse de aanwezige ‘kampioenen’ naar voren geroepen voor de uitreiking van een mooie oorkonde. Zelfs Frans Maas kwam uit het verre Breskens om er zijn fantastisch palmares van 2010 bekroond te zien.

Frans Maas (NED) - Belgisch kampioen IRC 3Frans Maas (NED) - Belgisch kampioen IRC 3

Plots bleek de murmelaar van dienst al aanbeland te zijn aan de genomineerde yacht-dames. U wet wel Carolijn Brouwer en Evi Van Acker. Carolijn (hoogzwanger – proficiat!) was aanwezig, Evi had zoals reeds gemeld in deze vaak gelezen pagina’s haar mama gestuurd (slimme zet). Evi blijkt duidelijk over de grootste schare fans te beschikken (met nog genoeg sms-waarde op de mobieltjes), en won het pleit. Na de mooie woorden van haar mama en ons daverend applaus wenste iedereen Evi nog veel succes in 2011. Dat ze er nog veel mag winnen.

Mama van Evi Van Acker neemt de prijs voor Yachtwoman in ontvangstMama van Evi Van Acker neemt de prijs voor Yachtwoman in ontvangst

De titel Yachting Manager ging zoals enigszins verwacht naar het Antwerpse rescue-team. Zij konden hier ten volle van het thuisvoordeel profiteren en mochten ook voltallig op het podium. Veel managen is er wel niet bij bij deze kerels, maar ze staan toch wel steeds paraat wanneer je ze nodig hebt, en ze vervullen ook en niet te onderschatten taak. Misschien een tip voor de Goofen?

Antwerpse rescue-team wint titel Yachting ManagerAntwerpse rescue-team wint titel Yachting Manager

Onze beloften dan. Heimelijk hoopten we dat Emma die lelijkaards op het podium mocht kussen, maar die deinsden daar na de schandalen van de afgelopen maanden zelf wat voor terug en schonken de titel – verre van onverdiend overigens- aan Sam Van Dormael. Met een gemeend dankuwel aan papa, mama, trainers, vrienden én aan Evi nam Sam als een grote zijn trofee in ontvangst. Van deze kerel gaan we hopelijk nog veel horen.

Sam Van Dormael wint titel Yachting belofteSam Van Dormael wint titel Yachting belofte

Tenslotte was het moment aangebroken waarop Marc Persoons, voorzitter van het VVW, bekend mocht maken wie dit jaar de titel van Yachtman toegewezen kreeg. Christophe Bullens? Philippe Pilate en team? Jacques Lemaire? Of toch de man achrer Force Douce? Sssst … Tromgeroffel. Trompetgeschal… Tadaa!!! Als een groot konijn uit de hoge hoed toverde de sms-voting freestyle surfer Steven Van Broekhoven tevoorschijn.

Euh… een surfer. Yachtman. Even slikken. Zeg dus in het vervolg nooit meer ‘plankske’ tegen die halve kilo carbon, maar ‘yacht’. Jawel: y-a-c-h-t. Het zal even wennen worden, maar het zeilersvolk met peperduur 40-voets speelgoed weet voortaan dat het volstaat om zich zo’n ding aan te schaffen om op kantoor, tegen vrienden en in de club op te kunnen scheppen over ‘mijn yacht’. Niks geen jachthavengeld of verzekeringspremies meer. Gedaan het angstzweet om in volle zomerperiode de eigen box uit te varen. En waar we dan straks precies die digitale radar en bijhorende kaartplotter moeten installeren, wel dat is een probleem dat zich dan niet meer stelt. Oef!

Freestyle surfer Steven Van Broekhoven gekroond tot KBYV Yachtman

Foto's © Eddy Lekens - ClubRacer®

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: