IJspegel dagprijzen gaan naar E-mission en Esxcape

IJspegel RaceHet wordt al licht als we op zondag 13 februari vertrekken naar Scheveningen. Onderweg komt er voorbij Delft een vette mist opzetten. Dat voorspelt niet veel goeds voor het zicht op zee. Aangekomen bij de Jachtclub, blijkt er echter al een schraal zonnetje te staan en is er van mist in het geheel geen sprake meer.

De zeilcommissie vergadering verloopt onrustig. Aan boord van de Albatros is Gerrie erg recalcitrant. Wat zit er in de lucht? Bij het uitvaren blijkt de zuid bezet te zijn door zandzuigers en besluiten we toch de noord in te gaan. En zo gaan we voor anker met Scheveningen op de achtergrond en kan het spelletje weer beginnen,

De bovenboei gaat naar 155 graden, op 1,2 nm en komt vlak bij de wandelpier te liggen. Om 11.30 uur vertrekken de Tango gangers met Maas veel te vroeg over de lijn. Zij komt terug en zo gaat een ieder op weg naar de bovenboei. Bij de Uniformklasse maakt de Antares een gevaarlijke indringstart. Veel boten moeten zich uit de voeten maken voor dit binnenkomend geweld. Verbaal geweld is ook niet van de lucht. Gelukkig komt een ieder er zonder schrammetje vanaf en zien we de Antares wanneer zij is vrij gezeild haar rondjes draaien.

Bij De Tangoklasse zijn 2 nieuwe gezichten. Hawkeye, een Swan 45 doet zijn rentree en zo ook de Maas, die we een tijdje hebben gemist, is weer van de partij. De eerste boten melden zich bij de benedenton. Hawkeye fier voorop, met daarachter de Emission. Het gat met de achtervolgers is al flink Triple P en Rosetta varen hierin voor op, Next volgt. Waikabubak zit ook mooi voorin, maar verliest veel ruimte bij de benedenton door spi problemen. Roaring X heeft een andere spi en valt nu wat meer op. Bij de tweede ronde is de Redan wat naar boven gekropen en ligt nu voor de Roaring X. Waikabubak is gezakt, Rebellion ligt achter de Marlijn. Het laatste rondje gaat in. Hwakeye komt roiyaal als winnaar in tijd over de lijn. Andere volgen, Next vergeet wederom boei 3 te ronden. Jammer van de mooie plek, want dit wordt een dsq Binnen de tijdslimiet zijn ook de hekkensluiters binnen. Gecorrigeerd wint E-mission, wordt Tripel P tweede en Rosetta derde.

De Uniformklasse vaart wat meer bij elkaar. Windveer voert het veld aan. Gevolgd door Esxcape. Griel houdt Blondie achter zich en Panther pakt het gaatje bij de boei wat IJsvogel voor haar open laat. Green Light en Sizian Rose laten zich door de stroom naar Katwijk afzakken en moeten tegen de stroom terug komen naar de benedenboei. Sizian Rose geeft aan naar huis te gaan, Green Light gaat door in de strijd met de elementen. Bij de finish zijn Panther, Happy en IJsvogel Blondie voorbij gevaren. En sluiten Gouden Ruiter en Green Light de rijen. Gecorrigeerd is Esxcape eerste, wordt Windveer tweede en wint Nada verassend de derde plek.

De wind is wat geruimd. De stroom gaat er uit en de bovenboei wordt op 175 graden gelegd. Alle klassen moeten voor drie rondes. Wederom gaan Hawkeye en Emission voorop bij de Tango klasse. De rest zit nog in een kluitje erachter aan. Redan Maas en Triple P zitten voorin de kluit, Waikabubak en Roaring X gaan samen rond boei 3, Rosetta volgt. Next zit meer in de staart van het veld en Marlijn komt 9 minuten na Hawkeye langs de benedenboei. In de tweede ronde komt Triple P meer naar voren en laat Redan en Maas achter zich. Next komt wat los van de staart en zit nu in het middenveld. Maar duimen dat ze deze keer boei 3 in het laatste rondje wel nemen. Hawkeye finisht weer royaal voorin. Emission volgt en zo de rest van het veld. Next neemt boei 3 nu goed en Marlijn finisht binnen de tijdslimiet. Winnaar gecorrigeerd is deze keer de Redan, gevolgd door E-mission en wordt Rosetta wederom derde.

Bij de tweede start van de Uniformklasse is het erg rumoerig op de startlijn. Helemaal goed kunnen we niet waarnemen wat er gebeurd, maar we zien de Antares de rode vlag zetten met IJsvogel in de buurt en na de start komt Griel om zijn rondjes te draaien. Het veld blijft redelijk dicht bijelkaar en IJsvogel komt als eerste bij de benedenton. Van de zenuwen wordt het gerommel met de spi en plant Panther die als tweede aankomt haar boot tussen IJsvogel en de boei. Ook Panther heeft de spi handling niet onder controle en moet haar plaatsje afstaan aan Windveer, die weer gevolgd wordt door Escxape en Panther naar de derde plek verwijst. Ook Lucifer en Harpoen geven plaatsjes weg vanwege spi problemen. De stroom wordt wat minder. De Albatros komt met haar neus in de wind te liggen. Ook de Uniformklasse moet deze keer drie rondes varen. Windveer geeft haar eerste positie niet meer op. Griel rukt op en komt als tweede. Mooi gedaan als je bedenkt dat ze helemaal achter het veld aan zijn gestart. Zij wordt gevolgd door Esxcape. IJsvogel is weer opgerukt en laat Panther achter zich. Figaro zit ook goed voorin. Lucifer vaart voor Harpoen en Antares . Jutter ligt vlak bij Green Light en Gouden Ruiter sluit de rijen. Winnaar gecorrigeerd wordt wederom de Esxcape, Windveer tweede en Figaro ditmaal derde.

Aan de wal zijn er nog wat protesten die onder leiding van Margriet Pannevis en met behulp van Henk Dreijer snel en professioneel worden afgehandeld. De prijsuitreiking is gezellig. De champagne wordt een belevenisprijs voor de Griel en de dagprijzen gaan naar E-mission en Esxcape.

Een mooie IJspegeldag zit er weer op.

www.ijspegel.com

Tekst: Aly Anink-van Driel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: