Prachtige winterzeildag tijdens eerste IJspegel Race van 2011

IJspegel RaceHet is -4 graden. In de Jachtclub smaakt de koffie uitstekend. Cobi en Leo zijn op wintersport en zij worden vervangen door Jan Willem van Wezenbeek en Lies Eichorn. Han is er om te schieten, Frank voor de foto´s en Theo doet het dek en zo varen we om 9.30 uur naar buiten om 1,4 nm Noord van de haveningang voor anker te gaan. Ondertussen horen we dat er weinig wordt gevangen onder de kust van Scheveningen. De kabeljauw is naar dieper water vertrokken om zo aan de kou in Nederland te ontkomen. Met al deze informatie wordt de bovenboei op 1,1 nm in een richitng van 75 graden gelegd. We verdelen de taken aan boord en de eerste boten melden zich.

Vanwege het draaien van de Albatros op de doorzettende vloedstroom vlak voor de start, ligt de startlijn er niet meer goed in , We breken de procedure voor deze start af en verleggen de pinend. Ruim voor de nieuwe start ligt Emission bij de pinend en dreigt over de lijn te gaan., zo ook de Taxation. Vlak voor de start gaat Taxation over de lijn. Ook de Rosetta neemt teveel risico en schiet vlak voor het startschot achter Taxation aan. Ze komen beiden terug en zo hebben we een reglementaire start van de ORC 1. De eerste start van ORC 2 komt Nada opzetten en trekt het veld met zich mee. Al met al weet een ieder zich te beheersen en mooi verdeeld over de lijn vertrekken zij op het startschot naar de bovenboei.

Het is mooi weer. Een zacht windje, weinig deining en de zon komt al een beetje door het wolkendek. De wind is wel van links naar rechts aan het wapperen. Maar voor de wedstrijdleider is dit geen reden om een en ander te verleggen. Als de wind in het tweede rondje naar de 6 knopen zakt wordt er hevig gerekend om te kijken of er voor ORC 1 afgekort moet worden. Na al het rekenwerk wordt besloten de wedstrijden gewoon door te laten gaan.. Bijzonderheden aan deze race zijn dat Triple P bijna in de Emission kan bijten. The Next zijn mooie positie verspeeld door problemen met zijn spi. Redan weer geweldig meedoet. In de tweede ronde Solid Sue van laatste naar drie na laatste plaats vaart. Maar in deze race gecorrigeerd toch 13 e wordt.

Bij ORC 2 komt Panther als eerste naar beneden zetten. Escxape volgt als 4e. Bij de finish wint echter Escxape en komt in tijd de Panther als derde. Al met al wordt hier echter de Figaro in gecorrigeerde tijd winnaar. Een duidelijke verbetering ten opzichte van de eerste wedstrijden van vorig jaar. De Happy vaart ook niet onverdienstelijk en wordt gecorrigeerd derde. Zien we John van der Starre weer aan boord? Jutter en Green Light varen binnen de tijdslimiet en zo kan er om 13.20 uur weer opnieuw worden gestart.

Het zonnetje is gaan schijnen. De stroom staat nog steeds naar de Noord en de wind blijft rondom de 75 graden waaien. De startlijn ligt gemiddeld goed, maar geeft de wedstrijdleider toch wat hersenbrekers vanwege het instabiele karakter van deze wind. Al met al gaat de ORC 1 klasse weg met Emission te vroeg over de lijn. Zij komt terug. Bij de ORC 2 klasse dreigt Griel bij de pinend maar valt op tijd terug. Windveer gaat vlak voor de start over de lijn en als een duveltje uit een doosje komt de IJsvogel aanschieten om helaas ook de X vlag aan de broek te krijgen. Beiden komen terug, hoewel de IJsvogel er even over moet doen om de juiste startlijn te vinden. Eind goed al goed en zo varen we weer met zijn allen naar de bovenboei.

Emission slaat nu een groot gat met Triple P. Triple P slaat weer een groot gat met de rest van het veld. Redan volgt als derde. Bij de benedenboei narren Taxation en Moshulu elkaar. Moshulu vaart al met al een mooie wedstrijd. Rebellion doet ook goed mee in het bovenste gedeelte van het veld. En finishen Waikabubak, Rebellion, Taxation en Solid Sue met zijn vieren in dezelfde minuut. Helaas voor de Next, zij vergeet boei 3 te ronden en krijgt daarvoor een dsq.

Het ORC 2 veld zorgt voor een fantastische finish. Dicht op elkaar varend en gijpend komen zij naar beneden zetten. Dit levert op de Albatros spectaculaire beelden op. Al met al wint de Griel en wordt Esxcape in gecorrigeerde tijd tweede.

Op de wal is er nog een protest en dat levert ook helaas voor Harpoen een dsq op in de tweede race van deze dag.

Bij de prijsuitreiking is bij de ORC 1 klasse Triple P grote winnaar met twee eentjes en wint de Esxcape bij de ORC 2 klasse met twee tweetjes. Een mooie dag zeilen op de Noordzee zit er weer op.

Meer info: IJspegel Race

Tekst: Aly Anink-van Driel
Foto: Frank de Bruin

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: