AC45 prototype gekapseisd

AC45 gekapseisd voor de kust van Rangitoto Island bij Auckland in Nieuw- Zeeland, het moest er eens van komen. Zoals America's Cup winnaar James Spithill voorspelde: “the new high tech AC45 class is a twitchy beast and an incident is on the cards at any time”. Het ongelukkige team was het Zwitserse Artemis Racing die voor het eerst mocht zeilen met de AC45. Niemand aan boord geraakte gewond. Het vleugelzeil heeft daarentegen wel schade opgelopen.

Het kapseizen gebeurde toen de AC45 stil lag terwijl de bemanning het vleugelzeil aan het afstellen was. Er stond toen 20 knopen wind. Een windvlaag blies de catamaran omver.

De schade een het vleugelzeil lijkt substantieel, verschillende spanten aan de bovenkant zijn gebroken. Nadien werd er ook lichte schade vastgesteld aan de romp en trampoline. Volgens Iain Murray, de grote America's Cup baas, ziet de schade er erger uit dan ze is en heeft die herstelling slechts een paar kilo carbon nodig. De kost zou verwaarloosbaar zijn want het personeel is toch in loondienst, voegde Iain er aan toe.

Iain Murray verwacht dat alle schade tegen vrijdag a.s. zal hersteld zijn en dat in normale race-omstandigheden er een vleugelzeil ter vervanging klaar staat zodat de AC45 de volgende dag weer kan racen.

De woordvoerder van het America’s Cup Regatta Management liet niet toe dat er foto's van nabij werden gemaakt. Alleen hun eigen persdienst mocht dichtbij komen.

Paul Cayard's korte toelichting: “Dit is de eerste kapseis van de AC45 catamaran en gaat zeker ook niet de laatste zijn”.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: