Velux 5 Oceans: Ongemeen spannende strijd om podiumplaatsen in etappe 3

Derek HartfieldBrad van Liew is met zijn Le Pingouin nu al zeker (hout vasthouden) van een derde opeenvolgende etappewinst in de Velux 5 Oceans; Met nog een dikke 200 mijl te gaan tot in de Urugayaanse badplaats Punta del Este heeft hij nog steeds méér dan 300 mijl voorsprong op de huidige tweede, de Canadees Derek Hartfield (zie foto).

Brad zeilt momenteel op een aandewindse koers ter hoogte van Mar del Plata, en moet nu de monding van de Rio de la Plata over om van de champagne te mogen proeven (en de bijhorende winstpremie voor een derde keer op zak te steken). ETA zou iets voor binnen de 24 uur zijn.

Ruim achter hem liggen de drie andere musketiers ook op een aandewindse koers (over stuurboordboeg). Zij zeilen alle drie richting kern van een lagedrukgebied, en hij die de eerste de windshift meepikt, overstag gaat en direct op de finishlijn kan aanleggen, gaat wellicht beslag leggen op de tweede plek.

Kielprobleem op Operon Racing

De kaarten liggen op dit ogenblik het beste voor de Canadees Derek Hatfield, die deze ochtend voorbij de Pool ‘Gutek’ging. Op dit ogenblik scheidt amper 1 mijl de beide heren.

Onze Poolse vriend heeft te kampen met een kielprobleem: enkel door de kiel ten volle uit te zwenken kan hij de boel heel houden. Als hij de kiel ook maar iets laat zakken zit er speling op de pin waarrond die kiel draait.

Op amper 30 mijl van deze twee zeilt Brit Chris Stanmore-Major (CSM) met zijn Spartan tegen een zelfde snelheid, maar net iets hoger, waardoor zijn VMG bijna een knoop hoger ligt. Hij ligt lateraal 30 mijl oostelijker, maar door zijn betere VMG maakt hij een goede kans om als eerste de shift mee te pikken. Als hij dat moment goed timed, dan zou hij deze keer wel eens voor de verrassing kunnen zorgen…

www.velux5oceans.com
Foto: Ainhoa Sanchez/w-w-i.com

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: