Goofies Race weerbericht februari

Goofies Race weerbericht februariHier zoals afgesproken het Goofies Race weerbericht voor zaterdag 5 februari 2011. Maak jullie borst alvast maar nat want het belooft opnieuw een sportieve dag te worden. Jullie lijken echt wel een abonnement op die 7 Bft genomen te hebben. Maar als het troost mag wezen, het wordt heel zacht voor de tijd van het jaar!

Algemene synoptische situatie:

Een diepe depressie ten noordwesten van Schotland trekt de volgende 24 uur opvullend noordoostwaarts richting Scandinavië. Op de zuidflank van dit laag staat een zeer krachtig windveld. Tussen dit lagedrukgebied over Noord-Europa en een hogedrukgebied over Zuid-Europa wordt via een zeer sterke westelijke stroming zachte, maritieme lucht aangevoerd.

Het bij het laag bijhorende warmfront passeerde voorbije (nacht van donderdag 3 op vrijdag 4 februari) onze kust. Het koufront echter zal zaterdag tegen de middag net ten noorden van ons slingeren, om dan pas zaterdagavond als een golvend warmfront, onder invloed van een nieuwe uitdiepende depressie die richting Schotland trekt, onze kust passeren.

Weerbeeld:

Overwegend zwaarbewolkt, tijdelijk zijn er wat meer opklaringen mogelijk. In de loop van de namiddag neemt de bewolking opnieuw toe en vanaf de avond kan er wat neerslag vallen.

Temperatuur:

Maxima rond 10°C.

Wind:

09 utc (10 uur lokale tijd): ZW 25 tot 30 kt.
12 utc (13 uur lokale tijd): ZW 30 tot 33 kt.
15 utc (16 uur lokale tijd): ZW 30-33 kt.
18 utc (19 uur lokale tijd): ZW 25-30 kt.

Rukwinden:

Rukwinden tot 90 km/u

Met vriendelijke groeten,
Fritz Buyl

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: