Velux 5 Oceans vloot op weg naar Kaap Hoorn

Het voorbije weekend werd in het Nieuwzeelandse Wellington het startschot gegeven voor de 3de etappe van de Velux 5 Oceans. De vier overgebleven schippers hebben de voorbijen weken kunnen genieten van het lokale mooie weer, nu is het weer tijd voor het nattere werk.

De zon was verdwenen zondagochtend in Wellington. Ze had plaats gemaakt voor een straffe 25 tot 30 knopen sterke wind en veel bewolking met regen. Enkele honderden toeschouwers volgden de start vanaf de kustlijn. Veel meer animo weet deze wedstrijd niet meer los te weken.

Zeeflora
Amerikaan Brad Van Liew zeilde zijn zwaar gereefde Le Pingouin als eerste over de startlijn, maar werd al voor het eerste merkteken ingehaald door de Poolse boot Operon Racing en door Canadees Derek Hatfield op Active House. Die hadden er gewoon iets meer zeil bijstaan.

Na twee nachten op zee ligt de vloot nog steeds dicht bij elkaar: Brad op kop naar aloud gebruik, gevolgd door Derek en de Spartan van de Brit Chris Stanmore Major op enkele mijlen. Gutek volgt op iets verderop na een akkefietje met een zeegaande boomstam. Hij had er eerst een dik half uur mee geworsteld, maar besliste uiteindelijk toch om even achteruit te varen om zo de boomstam haar weg over de oceanen te laten vervolgen. En die truuk werkte.

Nieuws uit Kaapstad
Intussen werkte onze nationale pechvogel Christophe Bullens (BEL) zich in Kaapstad uit de naad om zijn Five Oceans of Smiles Too weer zeilklaar te krijgen. De mast werd hersteld, en beide roeren werden verstevigd en zouden nu het leven van de autopilots en van de schipper iets draaglijker moeten maken.

Maandagochtend vertrok Christophe, samen met zijn Emilie, naar Punta del Este, om er de Velux-vloot te vervoegen en van daaruit de laatste twee etappes met de vrienden mee te kunnen zeilen. Solo dan wel. Hij beschouwt dat als een training voor zijn deelname aan de Velux Race van 2014. Een man met ambitie…

www.velux5oceans.com

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: