1000-Mile Doublehanded Race: de ideale vakantievervanger voor shorthanded zeilers

1000-Mile Doublehanded RaceOp donderdag 16 juni 2011 start de 4de 1000-Mile Doublehanded Race. Deze race naar Noorwegen en Shetland is volgens initiatiefnemer Huub Swets de enige shorthanded lange afstand zeilwedstrijd op de Noordzee. Niet alleen de competitie en de te zeilen afstand, maar ook uitgestrektheid en leegte van het gebied, de overweldigende fjorden in het oosten en de mystieke eilanden in het westen kenmerken deze stevige zeilwedstrijd. De collegialiteit en sfeer na de etappes in Bergen en Lerwick zijn memorabel. Aan deze doublehanded wedstrijd deelnemen is een geweldige ervaring.

Het concept is ongewijzigd gebleven:

1.000 mijl
2 Bemanningsleden
3 Etappes

De 1000-Mijl Doublehanded Race bestaat, zoals gezegd, uit 3 etappes: na de start voor Scheveningen is het ongeveer 500 mijl naar Bergen in Noorwegen. In Bergen is de start gezamenlijk met die van de beroemde Shetland-Bergen Races. Deze jaarlijkse klassieker viert dit jaar overigens haar 25ste verjaardag (!). In Lerwick op de Shetland eilanden is de gastvrijheid en feestelijkheid onovertroffen. In de laatste etappe vaar je het Noorse hoogland weer tegemoet.

Ideale vakantie voor shorthanded zeilers
Tussen de 3 etappes zitten ongeveer 2 dagen. De hele race en terugtocht naar de Benelux is daardoor in 2 weken te volbrengen, maar wij denken dat een aansluitende korte vakantie in het prachtige Noorwegen een niet te missen gelegenheid is.

Toelatingsvoorwaarden
De wedstrijd is open voor boten met een lengte groter dan 30 voet. Van de 2 bemanningsleden moet 1 de hele wedstrijd zeilen, de andere zou tussentijds (in de etappehavens) gewisseld kunnen worden. De wedstrijd valt onder ISAF Special Regulations Cat. 2 Monohulls. Overigens kunnen 3 of meer zelfde boten, zoals Figaro II, First 31.7, Class/Open 40, etc, een eigen klasse vormen.

Alle informatie en de foto's van de vorige 3 1000-Mile Doublehanded Races zijn te zien op www.1000mile.org

Foto © Dick Koopmans

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: