Redan en Esxcape winnen IJspegel Race van 13 maart

100ste IJspegel RaceTijdens de IJspegel Race hebben we op de Albatros twee opstappers van de WSV Almere aan boord. Doni en Tineke krijgen les van onze uitslagen goeroe Leo. De hele wereld gebruikt zijn ZW scoring programma, alleen in Almere kennen ze het nog niet. Op 21 en 22 mei wordt daar voor de eerste keer de Almere Regatta gehouden voor IRC en ORC gemeten boten, X35, FF65 en J80 klasse. Noteer deze datum alvast in de agenda. In ieder geval staan Tineke en Doni garant voor juiste uitslagen en zal Peter er de wedstrijdleider zijn.

Deze dag zit de wind in de zuid hoek. Is het 4 dagen na springtij en de stroom gaat om elf uur om. De zand supplyers zitten nog steeds in de zuid, Gerrie spreekt van een `mooi zeetje, in tijden niet gehad`en wij stomen met de Albatros naar een plekje 2,4 nm ten noorden van de haveningang.

Roel sloopt ondertussen de halve stuurhut om de windmeter geïnstalleerd te krijgen. Gerrie verbiedt hem nog meer stekkers uit hun stopcontact te halen. Om 10.00 uur liggen we vooranker en wordt er verse koffie gezet.

De wind is medium, stroom staat mee in het indewindse rak. Er zit een visboot een paar kabels ten zuiden van de startlijn. Deze boot trekt zijn netten naar het noorden. De deelnemers wordt verzocht deze boot ruim baan te geven.

Esxcape wint eerste race in Uniform klasse
De eerste start is om 11.30 uur en beide klassen gaan zonder veel problemen op pad naar de bovenboei. Op de Hawkeye zien we Gerd Jan Poortman aan boord. En de Baraka is ook weer van de partij. Bij de benedenboei staan we weer garant voor diverse waarnemingen. Hier komen er een paar. Rebellion ligt mooi voorin maar verliest plaatsen door spi handling problemen. Op de Redan is het een lawaai van jewelste, Op de Roaring X is het een stuk rustigere en de Waikabubak komt als laatste, 8 minuten na de Hawkeye, rond de benedenton. De wind is gemiddeld rond de 10 knopen en we houden het nog steeds op Medium wind. Bij de tweede ronding is Hawkeye weer in tijd voorop, Baraka volgt en Emission is als derde rond. Rebellion is wat gezakt in het klassement en op de Redan is er wederom verbaal geweld waarneembaar. Rebbons is deze keer de laatste en heeft al 20 minuten meer nodig dan de nummer 1. Dit wordt spannend voor de tijdslimiet. Hawkeye komt met een Fatboy spi naar beneden. Samen met Baraka en Emission vormen zij de voorste groep in het veld. Triple P en Maas zijn samen de tweede groep en dan komt de grote groep die wordt aangevoerd door Redan en Taxation. Rebbons sluit de gelederen, maar is binnen de tijdslimiet binnen.
Gecorrigeerd wint de Hawkeye deze race. Twee wordt de Emission en als derde komt de Redan uit de bus.

In de Uniformklasse varen de boten dichter bijelkaar. Windveer zit weer voorin, gevolgd door Griel en Esxcape. IJsvogel en Panther volgen. Figaro zit meer in de staart en Sizian Rose sluit de gelederen. Bij de finish is Panther omhoog geschoven en vaart achter Griel aan. IJsvogel volgt met Blondie en Escxape op de hielen. Winnaar wordt gecorrigeerd Esxcape, is Griel tweede en Windveer derde. Sizian Rose vaart binnen de tijdslimiet en krijgt vanaf het startschip een warm applaus..

Redan wint 2de race in de Tango klasse
Bij de tweede start is de stroom toegenomen en neemt de wind verder af. De boten drijven naar de startlijn en sommigen varen voor de start erover heen, Bij de Tangoklasse moeten Taxation, Roaring X, Hawkeye en Baraka terugkomen. Bij de Uniform klasse zijn het Sizan Rose en Blondie die de X vlag krijgen. Zij komen keurig terug. De wind neemt nog wat af in kracht en zorgt voor hoofdbrekens op de deelnemende schepen en op het startschip. Bij de Tangoklasse komt Triple P als eerste naar beneden zetten. Hawkeye met zijn X vlag ligt toch nog tweede en Maas komt als derde rond de benedenton. Alle boten varen veel dichter bij elkaar en dan wordt het spelletje toch wat leuker. De wind blijft Low en krimpt naar 185 graden. Voor de Tangoklasse gaat voor het derde rondje het vervangend merkteken erin. In het laatste voor de windse rak gaat Baraka voorop. Fanatiek komen zij naar benden zetten, maar vergeten boei drie te ronden. Zij ontdekken hun fout en vlak voor de finish gaat de spi eraf en snellen zij terug naar boei 3,. Hawkeye glijdt hen nu voorbij en finisht in tijd als eerste van de Tangoklasse. Baraka, Emisson en Triple P komen er direct achteraan. Rebbons sluit wederom de gelederen. In gecorrigeerde tijd wint echter Redan, wordt Triple P tweede en Maas derde.

IJsvogel komt bij de Uniformklasse als eerste bij de benedenton aan. Esxcape prikt de boot tussen boei en Windveer. Panther laat wat ruimte voor Griel en gaat gelijk met Lucifer rond de boei. Figaro en Harpoen gaan ook gezusterlijk rond. Sizian Rose komt als laatste naar beneden en besluit naar de haven terug te keren. Windveer finisht als eerste in tijd. Maar in gecorrigeerde tijd komt Figaro als winnaar uit de bus, wordt Esxcape tweede en Griel derde.

Zo zit een dag Noordzee er weer op. Op de kant staat de protestcommissie onder leiding van Peter Copper klaar. De prijsuitreiking is weer zeer genoeglijk en krijgt Peter een fles champagne mee naar huis voor 100 keer IJspegel. Op naar de volgende 100.

Tekst: Aly Anink-van Driel
www.ijspegel.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: