J/109 eigenaren bundelen hun krachten

J/109Eind 2010 heeft een groep actieve eigenaren met elkaar afgesproken om in 2011 tijdens diverse evenementen als eenheidsklasse te willen varen. Er zal gekozen worden reeds bestaande evenementen waarbij de kans op een redelijke deelname groot is.

Het is de bedoeling dat de eigenarengroep de komende tijd contact zal opnemen met de wedstrijdorganisatie van de volgende evenementen:

  • 50-mijls dual handed (Lelystad)
  • North Sea Regatta (Pinksterweekend, Scheveningen)
  • Lencoregatta Lelystad
  • Deltaweek
  • Grevelingen wintercup

Sinds het moment dat de J/109 in 2002 op het water verscheen is de boot als eenheidsklasse geproduceerd. In de USA en Groot Brittannië zijn dan ook flinke vloten actief waarbij tientallen schepen regelmatig eenheidsklasseraces varen. Zo verschijnen er bijvoorbeeld tijdens de Cowes Week al jaren meer dan 30 boten aan de start.

De eigenarengroep die in Lelystad bijeen was heeft voor 2011 afspraken gemaakt over een aantal variabelen in de internationale classrules. Uiteindelijk hebben zij deze variabelen zo gekozen dat de drempel om deel te nemen aan wedstrijden niet te hoog komt te liggen. Dit betekent bijvoorbeeld dat tijdens de eenheidsklassewedstrijden er standaard met een genua 3 gevaren zal worden en dat het bemanningsgewicht (excl. schipper) is gemaximeerd op 500 kilo.

Het succes in 2011 zal voornamelijk afhankelijk zijn van de eigenaren zelf. Na afloop van seizoen 2011 zullen de opgedane ervaringen worden geëvalueerd en zal worden bezien of de J/109 eenheidsklasse ook in volgende jaren levensvatbaar zal zijn.

Belangstellenden en (potentiële) eigenaren kunnen contact opnemen met Rein Bakker, mail big.time@upcmail.nl

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: