Blauwe Knoop wint First 31.7 Matchrace op de Grevelingen

First 31.7 MatchraceWedstrijdzeilen in een eenheidsklasse kent qua competitie maar één overtreffende trap; matchracen in eenheidsklasse. En dat organiseerde het Gevelingen Comité samen met de Klassenorganisatie First 31.7 op 13 maart 2011. Onder leiding van Umpire Jos Spijkerman stond een professionele jury paraat om de 5 deelnemers in het gareel te houden.

De dag begon om 10u00 met een heldere briefing een goed uur later gingen de eerste matadors de arena in. De boeien moesten aan stuurboord gerond worden en tot 4 minuten van de start moesten kemphanen elk in hun eigen zone blijven. Onder het kritische oog van de 2 volgboten beten de Blauwe Knoop en de Optie de spits af. De Knopen wisten de Optie een penalty aan te smeren en ging eerder over de startlijn. De baan was kort waardoor een verloren start moeilijk goed te maken is. Alle boten traden tegen elkaar aan en alleen de Prime Time wist alle wedstrijden te winnen. Daarna volgden de First One en de Blauwe Knoop die op basis van het onderlinge resultaat met de First One de finale tegen de Prime Time mocht varen. Degene die het eerst 2 wedstrijden wint is in een z.g. best of 3 de winnaar.

Rond lunchtijd toog de vloot naar Restaurant Le Bateau waar de First 31.7 Klassenorganisatie de deelnemers een lunch met warme soep en kroketten aanbood. Een prima bodempje voor nog een paar potjes intensief zeilen.

De Prime Time won ook het duel met de First One waarna de Blauwe Knoop op basis van het onderlinge resultaat met de First One de finale tegen de Prime Time mocht varen. Degene die het eerst 2 wedstrijden wint is in een z.g. best of 3 de winnaar.

In de eerste finalewedstrijd draaiden de boten als dolle honden om elkaar heen, steeds op zoek naar de controle. De Knopen waren uiteindelijk iets beter weg en hadden hun spi al staan toen de Prime Time over bakboord naar de boventon kwam varen. De Prime Time koos de aanval de en de Knopen konden onder spi een bakboord/stuurboord niet ontwijken. De Knopen namen hun penalty door, zoals Jos Spijkerman bij de briefing had uitgelegd, bij de finish rond de pin-end en wist de Prime Time nog net voor te blijven.

Bij de start van de 2e wedstrijd liepen de Knopen weer tegen een penalty aan. Ze waren echter eerder weg en gingen net wat sneller ronde de boventon. In het 2e kruisrak namen de overmoedige Knopen hun penalty en kwamen desondanks net voor de Prime Time aan de boventon. De Knopen hadden echter een slechte spiset waar de Prime Time grandioos van profiteerde door de leiding over te nemen en niet meer af te staan.
De Knopen waren enigszins uit het veld geslagen en zaten hun spiset nog te evalueren toen de procedure voor 3e finalewedstrijd al begonnen was. Een marifoonbericht was verkeerd begrepen maar de wedstrijdleiding gaf ze een 2e kans. De Knoop lag bij de start iets gunstiger maar de Prime Time tackte eerder in een gunstige shift en wist de leiding over te nemen.
Vlak bij de boventon kwamen de over bakboord varende Prime Time en de Knoop elkaar tegen. De Knopen waren benauwd dat de Prime Time zou remmen maar ze voeren hard voorlangs en tackten naar de boventon. De Knoop wist er echter aan de binnenkant een overlap uit te persen en kon als eerste de spi zetten. De Knoop hield haar voorsprong en ging weer als eerste rond de boventon. De Prime Time kwam net als eerder weer over bakboord aanzetten en zocht de Knoop op. Die liet zich niet nog een keer pakken en wachtte met het zetten van de spi zodat ze uit de buurt konden blijven. De Blauwe Knoop maakte geen fouten meer en won de wedstrijd en ook het evenement.

De Fist One, Optie en Driftkikker voeren elk nog een wedstrijd tegen elkaar en de First One werd de Best of the Rest. De Optie vond haar meerdere in de Driftkikker.

De organisatie van de Grevelingencup heeft weer eens laten zien welk professioneel platform hun Winterserie voor zeilers is. De actieve First 31.7 klasse voelt zich dan ook bijzonder thuis en is van plan ook het komende Winterseizoen naar de Grevelingen te komen. Als toetjes worden dan weer zeiltrainingen en natuurlijk het matchracen aangeboden. Het team van professionele Umpires is voornemens er volgend jaar weer bij te zijn.

Teskt: Jan Sanders

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: