Barcelona World Race: leiders terug op het noordelijk halfrond

Sinds zaterdag zeilen Virbac-Paprec 3 en Mapfre, de leiders in de Barcelona World Race, terug in noordelijke Atlantische wateren. Een kleine 1'000 zeemijlen achter hen vechten 3 Open 60's voor de 3e podiumplaats. Renault Z.E. heeft een kloofje geslagen op haar 2 belagers, Neutrogena en Estrella Damm. We Are Water vertoeft nu als enige nog in de Stille Oceaan en moet Kaap Hoorn nog ronden. Hekkensluiter Central Lechera Asturiana is officieel nog in de wedstrijd, maar ligt nog steeds aangemeerd in Nieuw Zeeland.

Zowat 3'000 zeemijlen, waarvan ruim 500 in de Middellandse Zee, hebben de 'oudjes' Jean-Pierre Dick en Loïck Peyron aan boord van Virbac-Paprec 3 nog voor de boeg. Na een strategisch knappe keuze van een meer oostelijke koers tellen Iker Martinez en Xabi Fernandez met Mapfre slechts 140 zeemijlen achterstand op de leider. Beide Spaanse jonge dertigers, Olympische - Europese - Wereld kampioenen in het 49er circuit, doen het ronduit schitterend in hun eerste non-stop rond de wereld zeilwedstrijd.

Mapfre doet het uitstekendMapfre doet het uitstekend

Tot nu toe hebben zij Mapfre (de ex-Foncia waarmee Michel Desjoyeaux in 2008 de Vendée Globe won) perfect gemend, zonder technische stops. De winnaars van de vorige editie zijn gewaarschuwd, deze 2 zullen hen blijven pushen tot de finishlijn volledig is overschreden. Trouwens, in vergelijking met die eerste editie van de Barcelona World Race tellen de leiders een virtuele achterstand van zowat 500 zeemijlen. Maar ja wat wil je, als je tot 2 keer toe een plaspauze inlast...

Meer nieuws komt van het Kiwi-Oranje duo Meiklejohn - Verbraak. Zij hebben hun Hugo Boss vastgemaakt in de haven van Stanley, Falklands. Eerst hebben beiden nog geprobeerd voor anker gedurende 48 uren alle zeilreparaties zelf uit te voeren, om zo hun droom non-stop zonder assistentie wereldomzeiling levendig te houden. Maar de reparaties zijn van die aard dat technische hulp wel noodzakelijk bleek. Wouter Verbraak verklaarde in zijn telefonisch onderhoud het volgende:

"Hoe meer zeilen we openvouwden, hoe meer schade we ontdekten. Voor ons is deze race in de eerste plaats een wedstrijd, maar op de tweede plaats komt toch de non stop factor. Daarom hebben we eerst geprobeerd af te zien van een technische stop. Nu gebleken is dat we desondanks alles toch technische hulp moeten inroepen is zeer zwaar ontgoochelend. We hebben 48 uren gewerkt zonder slapen, tevergeefs. Nu zijn we volledig uitgeput. We rekenen op 3 tot 4 dagen om alle noodzakelijke zeilreparaties uit te voeren, zodat we over alle zeilen, nodig om Barcelona te bereiken zonder verdere stops, kunnen beschikken." Beide heren bedankten nog de lokale bevolking die alles in het werk stelden om hen te helpen.

Verbraak - Meiklejohn druk aan het plakkenVerbraak - Meiklejohn druk aan het plakken

Het koppel Wavre-Paret hebben na de ontmasting van hun Mirabaud nu officieel opgegeven. Zij zijn onder noodtuig onderweg naar Mar Del Plata, Argentinië. Na eerdere opgaven van Président (12 januari), Foncia (26 januari) en Groupe Bel (12 maart) zijn er nu officieel nog 10 Open IMOCA's in de race. De eerste wordt ten vroegste rond 1 april terug in Barcelona verwacht. En nee, dat is geen grap.

Je kan alle posities van deze 10 resterende 60 voeters hier volgen.

Foto's: © Chris Cameron/DPPVB/BWR en © Hugo Boss

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: