Jachtig wint J/80 Grevelingen wintercup

Jachtig wint J/80 Grevelingen wintercupNa een winter vol met wisselende omstandigheden viel afgelopen zondag na 18 starts de beslissing in de J/80 klasse tijdens de wintercup op de Grevelingen. 15 J/80’s waren deze winter afgedaald naar het zuiden om deze jaarlijkse wintercompetitie bij te wonen. De weergoden besloten er een extra spannende finale van te maken en bereikten dat door extreem licht weer aan de zeilers mee te geven. Er viel nog een hoop te verdelen in de top 4 van het J/80 klassement.

Benelux kampioen en klassementsleider Jacco Huijgen en zijn Quantum Racing team aan boord van de Jachtig gingen de dag in met een voorsprong van slechts 2,7 punten op Wintercupkampioen Laura Vroon met haar Joie de Vivre. Voor de start van deze finale dag was al bekend dat deze twee boten de bovenste podiumplaatsen gingen bezetten, aangezien de afstand met de rest van het veld te groot was om Jachtig en Joie de Vivre van hun plaatsen te stoten.

De strijd om de derde plaats op het podium was minstens zo heftig. Het verschil tussen de Juul van Bernard Holsboer en de Oproer van Frans Voorbrood bedroeg slechts 1 punt. In de top 3 kon dus nog veel gewisseld worden. De rest van het klassement was eigenlijk al beslist en deze boten dienden gewoon te varen zoals ze altijd doen om hun positie te behouden.

De spanning in de top 3 was goed te voelen op de steiger in de ochtend van de wedstrijd. Laura Vroon ging extra vroeg het water op om haar Joie de Vivre nog even te fine tunen en nogmaals het wedstrijdwater voor Den Osse te verkennen. Jacco Huijgen kampte met een gebroken toplat, waardoor hun trainingstijd ietwat ingekort werd.

Eerste manche
Dat heel het J/80 veld gebrand was om nog voor een laatste keer deze winter te schitteren, bleek uit de eerste start. Deze resulteerde namelijk in een general recall. De tweede poging lukte wel, waarna het stuivertje wisselen was naar de bovenboei. Hierna volgden wat positiewisselingen in het downwindrak, waarna het, na voor de tweede keer om de bovenboei gegaan te zijn, het de Oproer van Frans Voorbrood was die de overwinning pakte.

Door een tactische fout van de Jachtig lukte het Laura Vroon om met een ruime voorsprong de tweede plaats op te eisen, waarna Jachtig de top 3 van die wedstrijd afsloot. De tussenstand voor de overallprijs na deze wedstrijd hield een gedeelde eerste plaats in voor Joie de Vivre en Jachtig en een derde plaats voor de Oproer. Alles viel dus nog te verdelen.

Tweede manche
In de tweede wedstrijd bleek dat Bernard Holsboer van de Juul er verstandig aan gedaan had zijn vierde bemanningslid thuis te laten. Met een afnemende wind bleek hij tijdens deze wedstrijd oppermachtig en streek hiermee zijn eerste overwinning op in deze winterserie.

Jachtig en Joie de Vivre realiseerden zich dat de eindstreep naderde en zochten elkaar op, wat resulteerde in een respectievelijke 5e en 6e plaats. Met een puntenverschil van 1,7 punt en na wat rekenwerk ondervond het Quantum Racing team van Jacco dat zij minimaal binnen de top 10 moesten finishen vóór Laura Vroon, of buiten de top 10 net achter Laura Vroon om de eindoverwinning op te strijken. Spannend genoeg dus.

Laura Vroon liet tijdens deze laatste winterwedstrijd zien waarom zij afgelopen jaar de wintercup gewonnen had en voer de gehele wedstrijd aan kop. De wind was inmiddels nog meer afgenomen, waardoor het erg lastig werd voor de Jachtig, op dat moment op een vijfde positie, om dit verschil nog goed te maken.

Tijdens de laatste bovenboeironding koos het gehele veld voor de rechterzijde van de baan. Jachtig bekeek haar kaarten nog eens en besloot volledig de linkerkant van de baan in te varen onder het motto “no guts, no glory”. In eerste instantie leek hier een windstilte te zijn, maar na 60 meter pikte het Quantum zeilteam een vlaag op die hen bijbleef tot aan de finish. Laura Vroon en haar Joie de Vivre bemanning voer op dat moment een windwak in, waardoor haar gennaker teleurstellend naar beneden hing. Uiteindelijk pikte ook zij de vlaag richting de finish op, maar dit bleek te laat te zijn. Jachtig had inmiddels met een voorsprong van slechts 30 meter achter de Oproer de tweede plaats opgeëist, wat genoeg was voor de overall overwinning. Gejuich aan boord van de Jachtig en teleurstelling aan boord van de Joie de Vivre.

De uiteindelijke top 3 zag er als volgt uit:

1 Jacco Huijgen, JACHTIG, 33,7 punten
2 Laura Vroon, JOIE DE VIVRE, 36,7 punten
3 Frans Voorbrood, OPROER, 109,1 punten

Kijk voor de volledige uitslagen op www.grevelingencup.nl

De J/80 klasse heeft deze winter weer laten zien dat het een zeer sportieve klasse is, waarin voor elk zeilniveau competitie is. Na wat gesprekken na afloop op de steiger bleek dat vrijwel alle boten volgend jaar weer terugkeren voor de winterserie, wat de continuïteit en de sfeer van de klasse aangeeft.

Kijk voor meer informatie eens op de klasse website. www.j80.nl

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: