Delft Challenge start 2011: nieuwe boot en wetenschappelijk verantwoord trainen

M34 Delft ChallengeStudentenzeilteam Delft Challenge heeft afgelopen Zaterdag hun nieuwe Archambault M34 Racejacht gedoopt in Scheveningen. De M34 is vanaf dit jaar de verplichte boot voor de Tour de France á la Voile, voorheen werd deze in de Mumm 30 gevaren. Voor Delft Challenge is het bemachtigen van een M34 een grote stap en biedt het meer mogelijkheden voor de toekomst.

Dopen? Hoe werkt dat?
De doop verliep niet vlekkeloos. Een TU Delft student wertuigbouwkunde had een mooie ‘rompbeschermer’ ontworpen om de fles Champagne op stuk te slaan zónder de romp te beschadigen, maar na 8 keer slaan was deze "rompbeschermer" aan diggelen en was de fles onbeschadigd. Jammer. Vals spelen met een baco zorgde toch voor de nodige scherven en de "Cheeky Monkey" was alsnog gedoopt.

Team Performance Monitor
Delft Challenge zal dit jaar gaan trainen met de Team Performance Monitor, een project van het Innosportslab. Doel is om op een wetenschappelijke manier een methode te ontwikkelen om individuele competenties van teamleden te kunnen ‘scoren’ en een zeilteam beter te laten samenwerken
Delft Challenge zal met hun M34 aan het project deelnemen. Cees van Blades, Diricteur Innosportlab Den Haag, over de Team Performance Monitor: “Doelstelling van het project Team Performance Monitor is om gestructureerd en wetenschappelijk onderbouwd kennis te verzamelen over (zeil)teamontwikkeling. Dat moet zeilcoaches in staat stellen de individuele en teamcompetenties te ontwikkelen die zeilersnodig hebben om in de top van de zeilwereld mee te draaien. Daarmee wordt ook kennis die nu vooral in de hoofden van enkele zeer ervaren coaches zit beschikbaar voor een veel bredere groep talenten.”

Trainen zonder coach
Ook voor de teamleden van Delft Challenge heeft het project unieke voordelen: “we trainen vaak zonder coach, en dan is het moeilijk om te zien waar de foutjes precies gemaakt worden. Dit geeft ons de mogelijkheid iedere positie op het racejacht apart te beoordelen, die scores te vergelijken en waar nodig de onderlinge communicatie te verbeteren. We verwachten al in de eerste trainingsweken zo grote stappen vooruit te kunnen zetten”, aldus Ewout Lubberink van Delft Challenge.

Het team heeft inmiddels de eerste mijlen met de M34 er al op zitten en is tevreden. De boot zeilt anders dan de Mumm 30 (genaker ipv. spi) en de eerste trainingen waren daarom ook vooral gefocust op de handling van de boot. Sets, douses, gijpjes en tacks zónder de boot te slopen.

www.delftchallenge.nl
Tekst: Leon Boerop

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: