Olympische Spelen is alles wat de klok slaat voor Pieter-Jan Postma

Pieter-Jan PostmaTrainen, goed eten, op tijd slapen, intens samenwerken, veel reizen, overleggen en nog meer trainen. Alles wat de Nederlandse Finn zeiler Pieter-Jan Postma (29) op dit moment doet, moet hem naar de Olympische Spelen van 2012 brengen. De komende maanden staan naast vijf World Cups, ook de Pre Olympics, een Europees Kampioenschap en het Wereld Kampioenschap op zijn programma. "Ik ben benieuwd waar ik sta.

Op een hoger niveau
Nog vijftien maanden duurt het tot ‘s werelds grootste sportevenement begint. Geen tijd meer om het qua zeilen rustig aan te doen, dat deed Postma vorig jaar. Hij rondde in 2010 naast het zeilen een studie Bedrijfskunde af om even met iets anders bezig te zijn. Dit deed hem goed. De motivatie is terug, hij zit weer met plezier in de boot en na de wintertrainingen in Australië en Palma de Mallorca zit hij naar eigen zeggen op een hoger niveau dan voorheen. De resultaten moeten dit nu gaan uitwijzen.

Eerst door het strenge selectiesysteem
De Sofia Cup in Palma, de Semaine Olympique Francais in Hyeres, de Nederlandse Delta Lloyd Regatta en Sail for Gold op het Olympisch Water in het Engelse Weymouth zijn wedstrijden waar Postma een ticket voor de Spelen kan halen. Eindigt hij bij een van de regatta's op het podium, of bij twee wedstrijden bij de eerste zes, dan kan hij die voorwaarde afvinken.

Maar daarmee is hij er nog niet. Om zich van deelname te verzekeren moet hij op het Wereld Kampioenschap in Perth bij de eerste twintig landen eindigen, dat pas in december wordt gevaren. En tenslotte mogen zijn opgetelde resultaten op de Sail for Gold World Cup en de Pre Olympics niet hoger uitvallen dan 8. Op beide regatta's een vierde plek dus, bijvoorbeeld.

Postma heeft er, ondanks het strenge selectiesysteem, alle vertrouwen in. ,,Ik ben erbij in 2012’’, zegt hij zelfverzekerd. Dat komt niet zomaar ergens vandaan, hij is sinds augustus weer volledig op zeilen gericht en wordt daarbij ondersteund door een professioneel team van specialisten. Zo krijgt hij regelmatig advies van zeilcoach Jacco Koops, denkt Marianne Vlasveld mee bij zijn trainingsprogramma buiten de boot en heeft hij na jaren solowerk weer een coach gevonden in Stefan de Vries.

Die samenwerking ontstond na wat inzicht in voormalige coaching. Stond Postma er na een vroegtijdige breuk met vorige coaches om bekend dat hij niet gemakkelijk zou samenwerken. Zelf kwam hij erachter dat hij duidelijker moest gaan communiceren en dat bij de intense samenwerking tussen een coach en een sporter ook de persoonlijkheden goed bij elkaar moeten passen. Een en ander leidde tot een aantal proeftrainingen met De Vries die beide partijen erg goed zijn bevallen. ,,We zijn beide rustig, houden van aanpakken en zijn eerlijk over wat we willen. Daar ging het vroeger fout. Ik luisterde en liet de coach bepalen, die een visie op de training had die ver van de mijne afstond. Als je dan je mond houdt, hou je het niet lang vol.’’

Deur op een kier houden bij het Watersportverbond
Samenwerking met het Watersport Verbond is er nog niet, maar staat wel op Postma zijn wensenlijstje. ,,In 2009 is er in goed overleg een einde gekomen aan de samenwerking met het Verbond. Ik ben me meer gaan richten op eigen verantwoordelijkheid, eerlijkheid en vrijheid. Dat zijn nu de peilers die mijn campagne kenmerken. Hoewel ik graag een nieuwe samenwerking met het Verbond aanga, moeten die peilers overeind blijven.’’

Redenen voor Postma om weer met het Verbond te willen samenwerken zitten hem vooral in kennis, ondersteuning en groepsgevoel. ,,Het Verbond kan support bieden op veel vlakken. Er is kennis op het gebied van het weer, coaching, het opzetten van campagnes, media, noem maar op. En de ondersteuning op financieel gebied is natuurlijk een belangrijk punt, hoewel ik enorm blij ben met mijn sponsors: APPM, Gaastra, Hit Masts en de World Class Performance Academy. Tenslotte vind ik het leuk om met z’n allen voor een doel te gaan. Het past ook meer bij mijn karakter, dan alles maar alleen te doen. Ik ben een mensenmens.’’

Zoals gezegd moeten de komende wedstrijden laten zien waar Postma nu staat, ten opzichte van zijn vorige campagne en ten opzichte van de wereldtop. Hij heeft hard getraind, maar ook andere Finnzeilers uit de top hebben deze winter niet stilgezeten. Het wordt spannend, maar Postma heeft er vooral zin in. ,,We hebben de afgelopen maanden veel progressie gemaakt. Ik heb subtieler leren varen, wat met name bij licht weer hard nodig was. Op dat punt ben ik tijdens de vorige Spelen de mist in gegaan. Dat ik me daarin heb ontwikkelt geeft vertrouwen. En vergeet niet dat ik een fantastisch team van mensen heb waarop ik kan bouwen. Dat is onmisbaar.’’

De eerstvolgende wedstrijd wordt van 3 tot 9 april gezeild in Palma de Mallorca. De Semaine Olympique Francais is van 24 tot 29 april en daarna staat de Delta Lloyd Regatta op het programma, van 24 tot 29 mei.

www.pieterjanpostma.com
Fotografie en tekst: Suzanne van der Horst

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: