Redan en Escxape de grote winnaars van de IJspegel trophy 2010/2011

IJspegeltrophy 2010/2011Het is zomertijd en de zon schijnt op deze laatste IJspegel van dit seizoen. Jan de Bruin brengt zijn prijs van vorig jaar mee naar de prijzen commissie. Suus komt met Loes en Jeroen Tans is ook weer van de partij. 1,6 zeemijl ten Noorden van de haveningang gaat het anker erin. Voorlopig staat er meer wind dan verwacht. De wind blijkt echter een zeer wispelturig karakter te hebben. De bovenboei gaat eerst op 70 graden om vlak voor de start nog naar 60 graden te gaan. Bij de start zakt de wind wat in.

We krijgen echter om 11.30 uur bij de start van de Tango klasse een schone start. Rosetta gaat als eerste over de lijn, gevolgd door Hawkeye, E-mission en Triple P. Next met Waikabubak zitten bij het startschip. Maas en Hawkeye kiezen direct voor stuurboordslag naar het strand. Waikabubak en Next volgen. De wind zit rond de 60 graden. De stroom staat naar de Noord en het is doodtij. De zon schijnt en de zonnebrandolie is al uit de tas.

Bij de start van de Uniformklasse zit Happy al veel te vroeg op de lijn. Gouden Ruiter en Jutter volgen haar en zo hebben we drie te vroege starters bij de Uniformklasse. Gouden Ruiter is het eerste terug en ook Happy en Jutter kiezen eieren voor hun geld en wenden het steven terug naar de startlijn. Tenslotte is iedereen reglementair weg en wij gaan aan de eieren.

Dan komen de eersten naar beneden. Bij de Tangoklasse gaat Hawkeye voorop, E-mission volgt met Baraka daar achter aan. Bij de benedenton zien we weer allerlei taferelen. Next zorgt voor spanning. Marlijn vaart het gaatje bij de benedenboei dicht en Next kan niet rond de boei. Zij keren terug maar komen Escxape tegen op hun pad. Deze moet uitwijken en de boten zijn vervaarlijk dicht bij elkaar. Escxape zit trouwens samen met de Griel als boten van de Uniformklasse midden tussen de deelnemers van de Tangoklasse. Deze twee boten hebben een enorm gat geslagen met de andere boten uit hun Uniformklasse.
De strijd gaat door in de Tangoklasse. Baraka is de E-mission voorbij en beide boten zitten elkaar hevig op de hielen bij de benedenton. Daarachter de Foxy en Maas die niet onverdienstelijk vaart. De bovenboei gaat voor de derde ronde wat opzij en dat levert weer een mooi kruisrak en downwind rak op voor de Tangoklasse. Tenslotte wint in tijd de Hawkeye deze race. Wordt gecorrigeerd E-mission 1, Hawkeye 2, en Maas 3.

Zoals eerder genoemd varen Griel en Escxape in de Uniform klasse een formidabele race. Ze liggen meer dan vijf minuten voor op nummer drie in het veld de Windveer. Deze afstand weten zij te bewaren tot het einde van de twee ronde en we zien Griel en Escxape vlak na elkaar royaal vooraan over de finishlijn komen. De Windveer houdt het op de derde plek , maar daar zien we ook Jutter verschijnen. Ondanks de te vroege start hebben zij een mooie plek veroverd in dit Unifom veld. Panther, Figaro en IJsvogel zitten dicht bij elkaar. Op de IJsvogel zien we uiterste concentratie en wordt er heel hard gewerkt. Wel gepaard gaan met de nodige verbale hoogstandjes. Tenslotte wint in gecorrigeerde tijd Escxape en wordt Griel tweede.

De wedstrijdleider is alweer bezig om de bovenboei een goede plek te geven. De wind speelt echter ook haar spelletje en schiet van Oost naar West. Tenslotte denken we op 90 graden eerst goed te liggen, dan wordt het 60 graden en tenslotte starten we op 40 graden. De stroom kentert en de Albatros draait zodat de startvlag weer naar het voordek kan.

Bij de start van de Tangoklasse dreigt de Baraka een X-vlag te krijgen door vlak onder de lijn te gaan liggen. Het gaat allemaal goed en met name de Hawkeye schiet mooi in het startschot weg. Ook bij de Uniform klasse geen X vlag. Nada gaat als eerste weg gevolgd door Escxape.

In deze race komt Redan in de Tangoklasse weer helemaal boven drijven. Zij zitten keurig voorin het veld, waar zij toch zeker dit seizoen zeer verdienstelijk naar toe hebben gevaren. Jammer dat de wind bij het derde rondje helemaal naar links gaat. De Hawkeye is op dit moment al de benedenboei aan het ronden en zo kan er geen vervangend merkteken meer worden gelegd. De bovenboei is bijna bezeild en het downwindrak wordt een reachrak. Dit geeft wel spectaculaire snelheden , zo komt Hawkeye full speed finishen tussen IJsvogel en Happy, waar we op de Albatros even de adem bij in houden.

Deze Happy presteerde het ook om als eerste bij de benedenton aan te komen in het Uniform veld. Bij het tweede rondje waren Windveer en Escxape haar weer voorbij. In gecorrigeerde tijd blijkt Happy echter tweede geworden te zijn na de Escxape die ook deze race weer als eerste eindigt.

Bij de prijsuitreiking blijken Redan en Escxape de grote winnaars van de IJspegeltrophy 2010/2011 te zijn. En krijgt Jutter de champagneprijs van At Sea vanwege de derde plek in de eerste race.

En dan is er weer voor de 6e keer de spinnakerverloting. Mogelijk gemaakt door:
Maritiem Watersport, Schuttelaar & Partners, Intro Uitzendburo, Van Vuuren Sailing Consultancy en Hagoort Sails
Marcels Schuttelaar, Eric van Vuuren en Hans de Graaf gaan tijdens deze verloting om de beurt een lootje trekken. De eerste trekking is al gelijk raak. De fles champagne is voor de Moshulu van Hans, het lootje door hemzelf getrokken. De tweede champagnefles is voor Roaring X en de spinnaker is tenslotte voor de Windveer.

Het IJspegelseizoen zit er weer op. Op naar de Almere Regatta en vooral natuurlijk naar The North Sea Regatta. Daar zien of horen we elkaar weer.

www.ijspegel.com
Tekst: Aly Anink-van Driel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: