Princess Sofia Trophy in Palma de Mallorca bijna van start

Princess Sofia TrophyMet nog 485 dagen te gaan tot de start van de Olympische Spelen hebben meer dan 600 zeilteams uit 53 landen zich ingeschreven voor de Trofeo SAR Princesa Sofia MAPFRE inclusief de zeilers van de Nederlandse Kernploeg. Onder Belgische vlag zeilt het 49er duo Yannick Lefebvre - Matthieu Janssens. In de Laser klasse zien we de Belgische delegatie Nikolaas Van de Loock, Wannes Van Laer en Lander Balcaen. En in de Laser Radial klasse zijn ook Evi Van Acker en Marie Van Laer ook van de partij.

Het evenement in de baai van Palma de Mallorca start op maandag 4 april en eindigt op zaterdag 9 april voor Olympische zeilers, en een dag eerder voor de paralympische zeilers.

Nog geen Olympische selectie voor alle Nederlandse zeilers
Voor alle Nederlandse zeilers telt de Sofia Cup niet mee voor Olympische kwalificatie. Maar deze ISAF Wereldbeker wedstrijd is uiteraard wel een belangrijke graadmeter in het proces op weg naar London 2012. Voor de Olympische selectie legt het Watersportverbond de nadruk op goede prestaties op het Olympische water. Met name de Sail for Gold (juni 2011) en het Olympische testevenement (augustus 2011) in Weymouth, Zuid-Engeland wegen zwaar.

Nederlandse Kernploeg: bijna iedereen in actie
Niet de gehele Nederlandse Kernploeg is aanwezig op Mallorca. Lisa Westerhof wordt tijdens dit evenement vervangen door Afrodite Kyranakou. Westerhof zeilt normaal gesproken samen met Lobke Berkhout in de dames 470 klasse, maar is op het moment herstellende van de ziekte van Pfeiffer. De zeilster uit Scheveningen traint al weer, maar vaart nog geen wedstrijden. Voor Berkhout is het zaak om wel wedstrijden te zeilen en voor Kyranakou een unieke kans om als zeilster uit de Talentploeg met een vijfvoudig wereldkampioen te zeilen. Kyranakou is door de ISAF gerechtigd om voor Nederland uit te komen tijdens deze wedstrijd serie.

Sven en Kalle Coster en Steven LeFevre en Steven Krol komen uit in de 470 klasse. Beide mannenteams van de Delta Lloyd Kernploeg. Tijdens de laatste wereldbekerwedstrijden in Miami werden de ‘Stevens’ 15de en de Costers 16de. Beide teams zullen zich willen verbeteren met het oog op de aankomende Olympische kwalificatiestrijd.

Marit Bouwmeester werd vijfde in Miami in de Laser Radial klasse; ze verspeelde daar een podiumplaats tijdens de laatste twee dagen van het evenement. Ze heeft net een trainingsstage in Palma afgerond en is klaar voor de volgende uitdaging.

De twee Laser-zeilers uit de Nederlandse Kernploeg Roeloef Bouwmeester en Rutger van Schaardenburg zijn ook klaar voor de start van het Europese wereldbekerseizoen. De pupillen van Kernploegcoach Jaap Zielhuis strijden samen voor dat ene exclusieve Olympische ticket. Naast deze twee Kernploegleden is er ook een groep Nederlandse Laser-zeilers, onder andere uit de Talentploeg, die zich wil kwalificeren voor London 2012, deze mannen zijn ook in Spanje actief.

Thierry Schmitter en Barend Kol komen uit in de Paralympische 2.4mR klasse. De paralympische Sonar klasse verschijnt niet aan de start op Mallorca dus Hessels, Rossen en Van de Veen komen niet in actie tijdens de Sofia Cup.

Matchrace teamindeling
Het Nederlandse matchrace team van de Nederlandse Kernploeg bestaat uit zes zeilsters. Deze zes vrouwen varen in twee teams van drie. De teams zijn voor de periode van 23 maart tot en met 30 april weer ingedeeld door Mikael Lundh, Kernploegcoach voor het matchracen.

Na deze periode zal de Kernploegcoach een nieuwe teamindeling voordragen gebaseerd op wedstrijd- en trainingsprestaties gedurende het hele voorjaar.

De teams worden ingedeeld op basis van de sterkste combinatie die op dat moment mogelijk is. Dit omdat een goed resultaat op de wereldbekerwedstrijden garant staat voor een hoge klassering op de Match race Wereldranglijst en de ISAF Sailing World Cup ranglijst. Hoe hoger die klassering, hoe groter de kans is dat Nederland met twee teams mag meedoen aan het volgende matchrace evenement.

Renee Groeneveld - stuurvrouw
Mandy Mulder - middenpositie/trimmer
Merel Witteveen - voordek/trimmer

Annemiek Bekkering - stuurvrouw
Annemieke Bes - middenpositie/trimmer
Mijke Lievens - voordek/trimmer

www.trofeoprincesasofia-mapfre.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: