Goofies Race van maart bracht weer 'normale' omstandigheden

Goofies Race maart 2011De weerberichten in de voorbij week waren nogal tegenstrijdig. Uiteindelijk besloten ze allen ons te verblijden met een aangenaam noordoostertje 2 tot 3. Zelfs ClubRacer weergoeroe Frits dacht in die richting. Maar wat zagen we toe we in Colijn aankwamen? Juist. Geen wind.
De Goofen hadden na hun gecontesteerde beslissing om de wedstrijd in februari toch te laten doorgaan, alvast besloten om de wedstrijd met een uurtje uit te stellen. Wijs besluit, want stel dat een windloze zeiler met de stroom weer tegen zo’n brugpijler aanknalt…

Onder de wal
Toen de eerste start werd gegeven, voor de erg grote jongens uit de ORC 1, bleven de masttopimpellertjes werkloos toezien op de schare zeilers die aan lij gezeten er toch de vaart in wilden houden. Alle stuurmannen en tactici waren het erover eens om tegen de stroming zo dicht mogelijk onder de wal te kruipen. Af en toe moest een passerend platvisje toch de kop dieper in het slijk steken om plots voorbijschuivende kiel te ontwijken.

Maar uiteindelijk kwam hij dan toch opzetten, onze lang beloofde noordooster. Alle schepen die door stom toeval iets dieper de vaargeul in waren verzeild, werden voor hun onoplettendheid bekroond en kregen als eersten de wind mee. Zij die op dat moment onder de wal staken, keken knarsetandend toe.

Bruinvis
Een erg gevarieerd parcours bracht de vloot via een ommetje langs de SvK 8 reachend naar de Overloop van Zierikzee. Die smalle vaargeul mochten de deelnemers kruisend afhaspelen, om dan rond de OZ1 weer iets ruimer op de R27 aan te leggen. Van daaruit kregen we een kort lusje voorgeschoteld tussen de R27 en de R38, van waaruit we weer onder spinnaker via diezelfde overloop als daarnet en de Svk 11 naar de eindstreep mochten.

We zagen dus een gevarieerde wedstrijd, gekruid met kruisrakken en runs onder spi. Hier en daar kwam zelfs een bruinvisje de vloot aanschouwen. De zon hebben we te weinig gezien, maar niet getreurd: in april, met de zesde en laatste Goofies van dit winterseizoen, kan die nog veel goedmaken.

De dagwinnaars
De winnaars van de dag waren de Checkmate in ORC 1, de Switch in ORC 2-5, de Playstation 4 in de Grote Ongemeten, en de Axie bij de kleine Ongemeten schepen.

Tussenklassement Goofies 2010-2011
In het tussenklassement zien we dat, met wellicht twee aftrekwedstrijden in het vooruitschiet, bij de kleine Ongemeten schepen de hele top zeven (op de Touch na wellicht…) nog een titelkans heeft, met de Famous Gull toch wel in koppositie.

Bij de grote Ongemeten jongens is het pleit beslecht in het voordeel van de Prince de Pétarcq, die niet meer bijgehaald kan worden.

Bij de ORC-1 hoeft de Checkmate ook al het gaspedaal niet meer in te drukken en mag de concurrentie in april de overige ereplaatsen verdelen.

In de ORC 2-5 gaat het nog best spannend worden, want daar staan meerdere teams in pole position om de eindoverwinning op zak te steken. Wellicht wordt het een tweestrijd tussen de Elixyr en de A Boen. Toch opletten voor de spreekwoordelijke derde hond. De windstilte van vorig jaar ligt nog vers in het geheugen van de Goofen.

Goofies Race uitslagen en tussenklassement in de bijlage onderaan.

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: