Goofies Race weerbericht april

Goofies Race weerbericht aprilVolgens het weerbericht op maat van Fritz Buyl kunnen we morgen het winterseizoen afsluiten met een zomerse Goofies Race met bijhorend onweer (neen, echt geen 1 april grap).

Algemene synoptische situatie:
Een laag over Denemarken vult op en trekt oostwaarts. Een hogedrukgebied boven Frankrijk trekt langzaam richting de Alpen. Tussen beide druksystemen staat een zuidwestelijke stroming met aanvoer van zachte en in eerste instantie nog vochtige lucht. Morgen, zaterdag, wordt via een zuidelijke stroming nog warmere en voor het grootste deel van de dag drogere lucht aangevoerd. Op het einde van de dag nadert een koufront vanuit het westen (de timing van het front is nog onzeker). Dit geeft een thermische vore of wat in het meteorologisch vakjargon een “Spaanse Pluim” genoemd wordt.

(Spanish Plume: In deze weersituatie ligt er een koufront tegen de westkusten van Schotland, Wales, Bretagne en Spanje. Voor dit front uit bevindt zich een 'pluim' van warme vochtige lucht, die zich uitstrekt vanaf de Sahara of Spanje tot aan Oost-Engeland of Nederland. Onweersstoringen die daarin boven Spanje of Zuid-Frankrijk ontstaan, kunnen worden meegevoerd naar onze omgeving en hier, vooral in de zomermaanden, uitermate actief zijn).

Weerbeeld:
Zonnig, in de loop van de namiddag schuift er meer bewolking binnen en tegen de avond kan er hier en daar een bui vallen, mogelijk vergezeld van onweer.

Zichtbaarheid:
goed zicht, behalve tijdens de buien.
Temperatuur: Maxima rond een zomerse 20°C.

Wind:
bij start zal de wind nog in de zuidelijke sector schommelen (tussen ZZO en ZZW). Al vrij vroeg in de namiddag, laat ons zeggen vanaf 13 à 14 uur, ruimt de wind naar ZW en zal in de loop van de namiddag, terwijl de bewolking toeneemt, blijven ruimen. In de tweede helft van de namiddag wordt de wind steeds meer vlagerig. Tegen de avond is de wind tijdelijk, helemaal naar W geruimd.

06 utc (08 uur lokale tijd): ZZO 20 kt
09 utc (11 uur lokale tijd): Z 15 tot 20 kt.
12 utc (12 uur lokale tijd): ZZW/ZW 15 tot 20 kt.
15 utc (17 uur lokale tijd): ZW/WZW 15 tot 20 kt.
18 utc (20 uur lokale tijd): W 15 kt.

Rukwinden:
tijdens het eerste deel van de dag is de situatie nog vrij stabiel en zijn er geen rukwinden, het is maar in de loop van de namiddag als de wind steeds meer naar W begint te ruimen dat deze ook vlagerig begint te worden. Rukwinden tot 80 km/u op het einde van de namiddag.

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: