Greenpeace wil no-sail zone in Europa wegens radioactiviteit

no-sail zoneWe kennen allemaal Greenpeace standpunt over kernenergie: ze vinden dit gevaarlijk, het kan gevaarlijke rampen kan veroorzaken (nee echt?) en er zou geen veilige oplossing zijn voor het eeuwig stralende radioactief afval. Maar nadat er op 22 maart minuscule hoeveelheden van radioactieve deeltjes uit Japan IJsland hebben bereikt, wil Greenpeace acties ondernemen die onze zeilsport treft.

Voor diegene die niet weten wat radioactiviteit is een klein woordje uitleg:
Elk atoom bestaat uit een positieve atoomkern en negatieve elektronen die daaromheen zwerven. Wanneer de elektronen samen net zo negatief zijn als de atoomkern positief is, is het atoom neutraal. Als er echter één of meerdere elektronen worden weggenomen, is het atoom niet meer neutraal. Het is dan een geladen deeltje, ook wel een ion genoemd. Straling die in staat is een elektron van een atoom weg te schieten en het atoom daarmee achter te laten als ion, wordt daarom ioniserende straling genoemd. De straling die bij radioactiviteit wordt uitgezonden is ioniserende straling.

Koolstofvezel in carbonverstrekte zeilen zou de boosdoener zijn
De bij die radioactiviteit vrijkomende straling kan chemische veranderingen veroorzaken in materie en daar wringt dus het schoentje voor Greenpeace, koolstofvezels in carbonverstrekte zeilen zouden deze ioniserende straling opslaan en een gevaar vormen voor de gezondheid van de zeilers en toeschouwers van zeilwedstrijden.

Daarom wil Greenpeace totdat alle radioactiviteit uit Europa verdwenen is een no-sail zone handhaven, er zouden al contacten zijn gelegd met onze verbonden en wedstrijdorganisaties.

Laatste Goofies Race in het gedrang?
Uit goede bron vernamen we dat de Nederlandse regering dit verbod al vanaf deze namiddag zou willen laten ingaan. Nederland is altijd al een progressief land geweest. Of dit verbond enige invloed zal hebben op de laatste Goofies Race van dit seizoen, dat weten we niet, maar Kees zal u graag te woord staan. Vraag het hem gerust op keessaaman@zeelandnet.nl

Lees er alles over de no-sail zone op www.greenpeace.org

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: