Hoe de Britten de Fransen willen verslaan in een solo zeilrace rond wereld

Al meer dan 42 jaar is het geleden dat een Engelsman een solorace rond heeft gewonnen en dat zit de Britten zo lekker. Het was Robert Knox-Johnston die in 1968 de Sunday Times Golden Globe Race won, de eerste zeilwedstrijd rond de wereld waaruit later de BOC Challenge en Vendée Globe gedistilleerd werden. Nu liggen de kaarten anders en domineren de Fransen al enkele decennia de solo zeilwedstrijden rond de wereld. De Franse solozeiler Michel Desjoyeaux won de Vendée Globe zelfs al twee keer.

De Fransen hebben een gesofisticeerde leerschool voor hun solozeilers, iets wat de Britten nooit hebben gehad. En daar hebben ze wat aan gedaan in 2010: de Artemis Offshore Academy werd opgestart. Een gespecialiseerde zeilschool om Britse solozeilers te kweken die capabel moeten zijn om de Vendée Globe te winnen in 2016 of 2020.

De Artemis Offshore Academy werd gestart met 8 leerlingen die geselecteerd werden uit de Weymouth en Portland National Sailing Academy.

Sam Goodchild (21j.) werd zopas aangekondigd als de Artemis Offshore Academy Scholarship winnaar en wint hiermee voor het komend seizoen een volledig gesponsorde Figaro campagne.

Artemis Offshore Academy

www.artemisoffshoreacademy.com

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: