Weerbericht - Van Uden Reco Stellendam Regatta

Weerbericht - Van Uden Reco Stellendam RegattaAls wedstrijdzeiler kan je je dit weekend geen beter zeilweer voorstellen in Stellendam. De zon zal overvloedig aanwezig zijn (alleen jammer dat het zeewater nog maar 10°C bedraagt). De wind pikt in de loop van de dag wat op en wil wat shiften zodat er tactische keuzes legio zullen zijn. Zonnecrème en petjes zullen nodig zijn en anderzijds kan een onweersbui zaterdagavond voor wat verkoeling zorgen.

Algemene synoptische situatie
Tussen een hogedrukgebied over Scandinavië en een lagedrukgebied over Spanje en Biskaje staat een oostelijke stroming met aanvoer van droge en warme continentale lucht. Storingen worden door het hoog net ten westen van ons op afstand gehouden. In de loop van het weekend ontwikkelt zich boven Frankrijk een thermisch lagedrukgebied dat noordwaarts wil doorstoten. Het laag blijft ten zuidwesten van onze kusten maar zal er samen met de nabijheid van de fronten in het westen (hetgeen het nodige vocht geeft) voor zorgen dat de atmosfeer geleidelijk onstabiel kan worden.

Weerbeeld
Zowel zaterdag als zondag worden, na het opruimen van het ochtendgrijs en nevel, zonnig. In de loop van de dag ontwikkelen zich stapelwolken en tegen de avond is er kans op een bui of warmte-onweer. De kans op een onweersbui lijkt de zondag kleiner te zijn daar de meeste convectieve ontwikkeling zich meer zuidelijk positioneert.

Weerbericht - Van Uden Reco Stellendam RegattaZichtbaarheid
’s Morgens matig door nevel, geleidelijk verbeterend in de loop van de dag.

Temperatuur
Zaterdag maxima rond een zomerse 22 à 23°C, zondag een graadje minder met maxima rond 21 à 22°C.

Wind
Door de sterkere gradiëntwind (of achtergrond) zal de klassieke zeebries zijn gang kunnen gaan. Door de sterke opwarming boven land moeten we wel rekening houden met een thermisch effect. De wind zal in de loop van de dag door de thermiek en de dagelijkse gang versterken. De wind zal ook krimpen tot het eerste deel van de namiddag om dan in het tweede deel van de namiddag te ruimen.

Zaterdag 23/4
06 utc (08 uur lokale tijd): O 7-10 kt.
09 utc (11 uur lokale tijd): ONO 7-10 kt.
12 utc (12 uur lokale tijd): NO 10-12 kt.
15 utc (17 uur lokale tijd): NNO 12-15 kt.
18 utc (20 uur lokale tijd): NO 15-17 kt.

Zondag 24/4
06 utc (08 uur lokale tijd): ONO 7-10 kt.
09 utc (11 uur lokale tijd): NO 7-10 kt.
12 utc (12 uur lokale tijd): NNO 12-15 kt.
15 utc (17 uur lokale tijd): NNO 15 kt..
18 utc (20 uur lokale tijd): NO 15-17 kt..

Rukwinden:
Maximale convectieve rukwinden bij een eventueel onweder ’s avonds: 40-50 km/u.

Met vriendelijke groeten,
Fritz Buyl

www.vanudenreco.nl
www.weather4expeditions.com

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: