Pieter-Jan Postma en Roelof Bouwmeester houden Nederlandse eer hoog in Hyères

Pieter-Jan PostmaOp de vierde dag van de ISAF Wereldbekerwedstrijd stond relatief weinig wind in het Zuid Franse Hyères. Het waren tevens de eerste races van de kwalificatieronde in de gold fleet gekenmerkt door lastige omstandigheden voor alle deelnemers getuige de wisselende resultaten ook van een aantal favorieten. Pieter-Jan Postma en Roelof Bouwmeester staan er het beste voor. Ook de match racers Groenveld, Mulder en Witteveen doen het goed.

Pieter-Jan Postma houdt goede positie vast
Pieter-Jan Postma (NED) staat tweede in de Finn klasse. Hij scoorde een vijfde plaats in de uitdagende omstandigheden. Hij is ingeklemd door twee zeer talentvolle Engelsen. Wonderkind Ben Ainslie gaat aan de leiding met onder andere vijf overwinningen. Giles Scott staat derde. Scott won Sail for Gold in 2010 en Miami OCR in 2011.

Roeloef Bouwmeester vierde
Roelof Bouwmeester kwam goed uit de verf tegen de beste 52 van het Laser veld. De zeiler van Delta Lloyd kernploeg staat na negen races vierde in het algemeen klassement. Na een derde en een negende plaats in race zeven en acht, leek het erop dat de Fries de tweede plek in het klassement had veroverd. Maar race negen verliep niet zoals gewenst. Met een 21e positie scoorde Bouwmeester zijn eerste echte slechte resultaat. Hij staat hij nog steeds op een verdienstelijk vierde plaats.

Bouwmeester zei: "De eerste twee races gingen goed en de laatste race niet. Dat is dan gelijk mijn aftrek, die moet je toch ook een keer varen. Hebben we die meteen maar afgetikt. Hoeft dat morgen ook niet meer,” zei Bouwmeester met een zure grijns.

“Maar zonder gekheid, ik ben tevreden. Ik heb zelfs de laatste race goed gevaren, maar maakte een verkeerde keus. Ik was best goed bezig. Maar deed dat alleen aan de verkeerde kant van het veld. Het leek een perfecte dag te worden. Ik had de wind in de derde race onderschat.”
Op het dek van Bouwmeester zijn Laser staat met stift ‘Moment’ en iets onleesbaars gekalkt. Wat is dat? “Ik heb dat erop gezet. Moment en Change. Af en toe als ik teveel ga nadenken en de focus dreig te verliezen, dan lees ik dat. Ik moet even bij ‘het hier’ blijven’. In het nu. Bij de wedstrijd."

Evy van Acker klimt in het klassement
Gisteren zeilde Evy van Acker (BEL) nog een 25ste plek en tuimelde ze naar een 19de plaats in het tussenklassement. Vandaag zeilde ze in de goldfleet races een 13de en 4de plek en klimt hierdoor naar een 12de plaats in het klassement met nog maar 2 punten achterstand op haar Nederlandse rivale Marit Bouwmeester.

Marit Bouwmeester valt uit top tien
Marit Bouwmeester was minder succesvol dan haar oudere broer. Ze kelderde naar een elfde plaats in het klassement. Wat was er aan de hand?

“De eerste wedstrijd van vandaag heb ik 50 punten ontvangen voor een tweede gele vlag op de start. Waarschijnlijk voor rocking.”

Een gele vlag is een penalty van de jury die je kan afkopen door een rondje te draaien. Maar twee gele vlaggen is een diskwalificatie. Hoe voelde dat?

“Dan vaar je de hele race niet mee en lig je daar gewoon te wachten. Dat sucks. De tweede race van vandaag was ook geen succes. Het is moeilijk. Eigenlijk ben ik niet goed genoeg. Ik moet constanter kunnen varen. Als je erbij zit, zoals gisteren dan is het makkelijk om geen fouten te maken en scherp te zijn.”

Thierry Schmitter vecht terug
In de 2.4mR klasse is Thierry Schmitter voor de twee keer weer op de weg terug naar het podium. Na zijn twee diskwalificaties moet Schmitter alles uit de kast halen. “Gisteren was ik te vroeg gestart volgens de wedstrijdleiding. We hebben zelfs videobeelden ervan gezien. Maar that is all in the game. Wie weet kan ik nog op het podium komen.” Schmitter staat nu weer vijfde in het klassement.

Kwartfinales Match racen starten 28 april
Met vier overwinningen van de vijf matches deden Renee Groenveld, Mandy Mulder, Merel Witteveen het goed in de Gold group. Op basis van dat resultaat is het team uit de Nederlandse Kernploeg als derde geplaatst in de best out of five kwartfinales en neemt het trio het morgen op tegen het team van de Spaanse Echegoyan in de kwart finale.

In de poulewedstrijden wonnen Groeneveld, Mulder en Witteveen nog van de Spaanse zeilers, net zoals tijdens de Open Spaanse kampioenschappen dit voorjaar.

http://sof.ffvoile.net/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: