Pieter-Jan Postma voorlopig tweede in Hyères en zeilt beste serie sinds comeback

Pieter-Jan PostmaPieter-Jan Postma (NED) deed vandaag ook weer wat hij moest doen. Voor het eerst deze week scoorde de Fries een resultaat slechter dan 10 maar in de laatste race herstelde hij zijn positie in het tussenklassement met een vierde plaats. Postma hoeft alleen het zeilfenomeen Ben Ainslie (GBR) voor zich te dulden.

De condities waren ook volgens Ainslie niet eenvoudig. Hij kwam met een ruime voorsprong over de streep in race acht maar riep nog wel: “It was not easy out there.”

Postma ondervond dat ook een eindigde als 12de in race acht en 19de in race negen. Maar in de variabele omstandigheden kwam Postma sterk terug in de laatste en tiende race van de kwalificatieserie. Met die vierde plaats in het klassement geeft Postma een duidelijk visitekaartje af. Dit is zijn beste resultaat sinds zijn comeback.

Roelof Bouwmeester als zesde naar medal race Laser klasse
Roelof Bouwmeester (NED) zeilt tot heden een van zijn beste series ooit. Als zesde gaat de Friese zeiler van de Nederlandse kernploeg de medal race in. In de Laserklasse is de concurrentie moordend en dat maakt de prestatie van Bouwmeester extra indrukwekkend. Ook Rutger van Schaardenburg uit de Delta Lloyd Kernploeg zeilt een redelijke goede serie. Met een vijftiende stek in de ranglijst plaatst hij zich echter niet voor de medal race waaraan alleen de beste tien van de 155 deelnemers mogen meedoen.

Roelof Bouwmeester zei: " Vandaag was zeer kort, maar krachtig. We hadden maar 1 race op de planning en ik had helaas een valse start. Een zwarte vlag. Dus ik was al terug voordat we waren begonnen. Ik ben te vroeg gestart, het was geen spanning of iets, het was hetzelfde als de rest van de week alleen nu net iets te vroeg. Hele week heb ik goede dingen gedaan. Met coach Jaap Zielhuis hebben we afgesproken van tevoren, wat te doen en hoe gaan we dat aanpakken. En dan blijkt dat de resultaten er ook naar zijn, is dat wel lekker. Vandaag even niet dan. Morgen nog de medalrace. Daar ga ik veel ervaring opdoen."

Evy Van Acker zeilt top 10 binnen
Evy Van Acker (BEL) zeilde vandaag een 4de en 9de plek. Evy stijgt hierdoor naar de achtste plek in het klassement en mag naar de medalrace, daar tellen morgen de punten dubbel.

Evy vertelt: “Twee races in lichte en moeilijke omstandigheden maar ik heb mijn vrouwtje goed kunnen staan en ben tevreden over vandaag. Ik ben weer een paar plaatsjes geklommen in het klassement en heb mezelf de medalrace ingezeild vandaag. Ik sta nu op de 8ste plek. Sara Winther gaat aan de leiding, gevolgd door Sarah Steyaert en Zhang Dongshuang. Ik doe morgen niet meer mee voor de medailles, maar ik zou graag nog een paar plaatsjes omhoog schuiven.”

Marit Bouwmeester plaatst zich niet voor medal race
Marit Bouwmeester komt niet uit in de medal race. Ze scoorde op 28 april een 22 en een 12. Ze eindigt daarmee als twaalfde in het klassement. Eerder in de week zei de Friese zeilster al dat, als ze goed van voren zit, dat ze die positie wel kan vasthouden. Maar in de lichte en variabele wind is ze volgens eigen zeggen nog niet constant genoeg om altijd voorin te varen.

Matchrace dames uitgeschakeld in halve finale, morgen strijd voor brons
Renee Groeneveld, Mandy Mulder en Merel Witteveen wonnen de kwartfinale overtuigend van het Spaanse team van stuurvrouw Echegoyan met 3-0. In de halve finale moest het Nederlandse trio het opnemen tegen het team van de Amerikaanse Sally Barkow. Barkow trok aan het langste eind en won met overtuigende cijfers 3-0.

Matchrace dames strijden morgen om bronsMatchrace dames strijden morgen om brons

Morgen 29 april nemen Groeneveld, Mulder en Witteveen het op tegen het team van de Franse Leroy in de strijd voor het brons.

Mandy Mulder zei: "Tegen de Amerikaanse Barkow wisten we dat het een lastige klus ging worden. Helaas gingen ze net wat harder elke keer. We hebben nog een heftig gevecht geleverd, maar helaas 3-0 verloren."

Renee Groeneveld voegde eraan toe: "We zijn de lichtgewichten in het veld en moeten zwaarder worden. Eten en krachttraining. Streefgewicht in de Elliott is 68 kilo per persoon. Er moet bij ons nog 10 kilo aankomen."

Merel Witteveen:" We zijn tot dusver zeker tevreden. Als je de stijgende lijn ziet. We waren 12e in Palma, we zijn nu sowieso 4e en we kunnen nog 3e worden. We zijn ontzettent tevreden maar willen er morgen nog wat moois van maken morgen."

http://sof.ffvoile.net/
Foto © Richard Langdon/Ocean Images

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: