Evi Van Acker goed uit de startblokken tijdens Princess Sofia Trophy

Evi Van AckerEvi Van Acker (BEL) won op de eerste dag in de blauwe groep van de Laser radial klasse de eerste en de tweede race en dat resulteert in een duidelijke eerste plaats in het klassement. Een beter begin kan Evi zich niet voorstellen. Ook de Nederlandse zeilers van de Kernploeg zijn goed begonnen tijdens de wereldbeker zeilwedstrijden op het Spaanse Mallorca. Het werd een spectaculaire zeildag want er stond veel aflandige wind in de Baai van Palma. Gedurende de dag nam de wind iets af.

Evi Van Acker heeft haar start niet gemist
"De eerste race voeren we met 20-30 knopen aflandige wind. Vlagerig en erg vermoeiend… Ik had een goede start bij de boot en lag mee op kop in het eerste kruisrak. Ik bouwde mijn voorsprong uit maar ik onderschatte de layline waardoor ik twee extra tacks moest maken. Dat is niet heel erg leuk als het zo hard waait… De rest lag plots weer erg dichtbij!! Voor de wind was het een groot feest, olé olé met de golven mee! Zoef, weg was ik! En ze zagen me voor de rest van de race niet meer, een eentje om de wedstrijd mee te beginnen, altijd leuk!"

"De wind nam voor mijn gevoel een klein beetje af voor de tweede race maar het was een komen en gaan van harde vlagen. Af en toe was het echt hard aan het waaien! Ik had opnieuw een goede start bij de boot en zeilde een goed eerste rak. Ik kwam als eerste rond de bovenboei en liep opnieuw voor de wind van de rest weg. In het tweede kruisrak kwam de rest dichterbij. Ik moest een tandje bijsteken maar won ook de tweede race met grote voorsprong!"

Ook goed begin voor Marit Bouwmeester (NED)
In de Laser radial klasse staat Marit Bouwmeester op een derde plaats van 70 deelnemers. Bouwmeester begon met een overwinning en scoorde daarna een derde plaats.

Nederlandse matchracers winnen 3x
Matchracers Groeneveld, Mulder en Witteveen wonnen alle drie de krachtmetingen van de dag. Mandy Mulder zei. “Met dit weer is het van belang dat je niet in de problemen komt. Wij hebben heel verzorgd en goed gevaren en de anderen de fouten laten maken. Dit is niet het weer om de aanval op te zoeken.”

Het team van Annemiek Bekkering, Annemieke Bes en Mijke Lievens verloor de drie wedstrijden. Annemieke Bes was toch tevreden. “Wij zijn als team veel beter geworden, maar we moeten zorgen de hele wedstrijd goed te varen. De tweede race konden we winnen maar we maakten het niet af.”

Schmitter geniet van omstandigheden in 2.4 mR klasse
Paralympisch zeiler Thierry Schmitter (NED) deed ook goede zaken in de uitdagende omstandigheden, hij won beide wedstrijden.

“Ondanks mijn matige starts is het mij dankzij goede bootsnelheid gelukt de twee races van de dag te winnen. Vooral voor de wind kon ik het verschil maken door op elke golf te surfen. Daar heb ik ook heel veel plezier van.”

Schmitter zijn trainingspartner Barend Kol (NED) staat vierde in het klassement .

Goed gelegenheidsduo in 470 klasse
Lobke Berkhout zeilt tijdens deze wereldbekerwedstrijd met Afrodite Kyrankou, die Lisa Westerhof vervangt. Het duo Berkhout en Kyrankou begon sterk met een vierde plaats na slechts enkele dagen samen in de boot gezeten te hebben. Het gelegenheidsduo staat zesde na de eerste dag.

Berkhout zei: “Met een 4 en een 14 deden we leuk mee. Met windkracht 6/7 was het af en toe flinke chaos op de vijfde dag dat we samen zeilen.”

Overige Nederlanders, niet kernploegleden
Voorheen Kernploegleden Pieter-Jan Postma en Sven en Kalle Coster deden het ook goed. Postma werd een keer vierde en won de tweede race. De joviale Fries doet van zich spreken op het water en staat nu derde in het algemeen klassement.

De Costers die ook wel van wat extra wind houden hebben wat te bewijzen als kersvers ‘merkenteam’. Kalle Coster zei “Resultaten zijn aangepast. We waren vandaag zes en zeven. Prima dagje, al kwamen we wat snelheid te kort aan de wind. Veel geleerd om het morgen beter te doen!”

Star zeiler Roy Heiner bleef om onbekende redenen aan de kant. Heiner die samen met Gert van der Heijden in de Star zeilt, staat nog niet op het scorebord.

Claire Blom, die net als Marit Bouwmeester uitkomt in de Laser radial klasse, staat na de eerste dag zeilen op een tiende plaats.

Alle uitslagen en meer foto's via: www.trofeoprincesasofia-mapfre.org
Foto © Morris Adant

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: