Barcelona World Race: beide winnaars zijn gekend

In Barcelona finishte maandagmiddag 4 april Virbac-Paprec 3. Zowat 23 uren later was het de beurt aan Mapfre. Daarmee zijn beide winnaars gekend. Euh, beide winnaars?? Jean-Pierre Dick en Loïck Peyron winnen in 93 dagen, 22 uren, 20 minuten en 36 seconden deze non-stop duo wereldomzeiling, maar weliswaar met de nodige pitstops. En dus zijn voor velen de echte non-stop winnaars het Spaanse duo Iker Martinez en Xabi Fernandez.

Het winnende Franse duo zeilde over de afgelegde 29'075 zeemijlen aan een gemiddelde snelheid van 12,9 knopen. Jean-Pierre Dick won ook de vorige editie 2007-2008, toen aan de zijde van Damian Foxall. Voor Loïck Peyron is het de eerste overwinning in een duo wereldomzeiling. Samen wonnen ze ook al de Transat Jacques Vabre in 2005.

Voor de Spaanse Olympische medaillewinnaars was het de eerste wereldomzeiling. Toen het pitstops regende maakten zij er een erezaak van om de wedstrijd non-stop uit te zeilen: "We finishen nog liever als 5e zonder te stoppen, dan dat we de 2e plaats veroveren dankzij assistentie. We hebben nu de mogelijkheid om samen non-stop rond de wereld te zeilen en dat is tenslotte wat we allebei altijd al voor ogen hadden.", vertelde destijds Xabi ter hoogte van Wellington.

Zonder voedsel, zonder brandstof
Beide Spaanse zeil-iconen veroverden hiermee menig zeilershart. En het wordt nog straffer als je weet dat ze arriveerden zonder voedsel en zonder diesel. De laatste 3 weken hadden ze zichzelf noodgedwongen op rantsoen gezet en door het gebrek aan brandstof konden ze de generator niet meer laten werken. Sinds 26 januari namen ze de tweede plaats over van Foncia, die toen haar masttop verloor. Ter hoogte van Kaap de Goede Hoop telden ze nog 730 zeemijlen achterstand. Op het moment dat Virbac-Paprec 3 na haar 2e stop Wellington terug verliet, naderde het Spaanse duo tot op 8,3 zeemijlen.

Iker Martinez en Xabi FernandezIker Martinez en Xabi Fernandez, de echte winnaars?

Aan Kaap Hoorn is de achterstand terug opgelopen tot 140 zeemijlen. Problemen met de vallen verplicht hen voor anker te gaan in het kanaal van Beagle. Terug vertrokken tellen ze 220 zeemijlen achterstand op de leider, die ze van dan af niet meer uit het vizier verliezen. Bij de passage van de doldrums hebben ze die achterstand gehalveerd. Het duurt tot beide duo's gedurende 24 uren in 'onzichtbare mode' gaan, vooraleer dat Virbac-Paprec 3 een definitieve kloof van 250 zeemijlen kan slaan.

Het is nu wachten op Renault ZE Sailing Team die nog een 500-tal zeemijlen tot Barcelona voor de boeg heeft. 220 zeemijlen verderop doet Estrella Damm er alles aan om alsnog op het podium te klimmen van een veelbesproken Barcelona two crew, non-stop around the world Race.

Foto’s: © Jorg Andreu - BWR en Nico Martinez

Guy C.

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: