Thierry Schmitter wint goud tijdens Princess Sofia Trophy

Thierry Schmitter wint goudOp vrijdag 8 april was de laatste dag voor de Paralympische 2.4mR-klasse en voor de Olympische klassen de laatste dag om de medal race te halen. Thierry Schmitter (NED) behaalde in de 2.4mR klasse een gouden medaille.
Evi Van Acker (BEL) heeft de leiding moeten afstaan in de Laser-Radial klasse. Vandaag zeilt ze de medalrace.

Goud voor Thierry Schmitter
In de Paralympische 2.4mR-klasse was Thierry Schmitter weer de beste van het veld. Hij behaalde met een eerste en tweede plek vrijdag een gouden medaille. De hele week ging het al goed bij Schmitter en ging hij aan de leiding. Schmitters reactie: "Het was eigenlijk een oefenpotje voor de Spelen. De top drie van de wereld was er. Het is dezelfde uitslag als het WK in 2010, maar deze keer heb ik het hele evenement gedomineerd. In 2010 had ik meer moeite en nu zie ik dat ik progressie heb gemaakt. We zijn druk bezig met de ontwikkeling van het materiaal en de snelheid in de boot zit er goed in. Als je bijvoorbeeld naast andere deelnemers ligt en je ziet dat je sneller en hoger gaat. Dat geeft veel mogelijkheden om een tactisch spelletje te spelen. Dan wordt het leuk. Ik had alleen de hele week verheugd om langs Koningin Sofia te gaan die altijd de prijs uitreikt, maar helaas kon ze er niet bij zijn."

Barend Kol werd vierde in het eindklassement met een zevende en derde plek tijdens de laatste twee races.

Evi Van Acker (BEL) zakt naar een tweede plaats
Evi Van Acker finishte gisteren als vijftiende en als tiende in Palma de Mallorca. Evi is nu tweede met 62 punten. De Nieuw-Zeelandse Sara Winter is met 57 punten de nieuwe leidster. Met 65 punten is de Tsjechische Veronika Fenclova derde. Vandaag eindigt de Princess Sofia Trophy met de medalrace voor de beste tien zeilsters. "Die heb ik nu weer spannend gemaakt", reageerde Van Acker. "Ik heb vijf punten goed te maken en de achtervolgers zitten me op de hielen. Ik heb er nu al zin in!"

Marit Bouwmeester (NED) zeilt stabieler
Met een zesde en achtste positie tijdens dag 5 van de Sofia Cup zeilt Marit Bouwmeester weer dichter bij de top in de Laster Radial-klasse. De Friesin is een plek geklommen in het klassement en staat zesde met 14 punten verschil van nummer 1, Sara Winther uit Nieuw Zeeland. De punten staan dicht op elkaar, vandaag kan er nog van alles gebeuren tijdens de medal race.

Steven LeFevre en Steven Krol met hakken over de sloot in medalrace
In de mannen 470-klasse hebben Steven LeFevre en Steven Krol een plek in de medal race bemachtigd. Zij zeilden gisteren een derde en 36ste plek. LeFevre na de wedstrijd: "De eerste race ging goed, de tweede wedstrijd een stuk minder. De eerste race lagen we eerste, uiteindelijk verloren we wat en wisten we als derde te finishen. Daar zijn we heel erg tevreden mee. De tweede race waren we hekkensluiter en vochten we om niet laatste te worden, wat is gelukt. Maar die 36ste plek is gelukkig onze aftrek. We zijn heel blij dat we in de medal race zitten."

Coach Sven Karsenbarg over Team Steven:" Deze prestatie is erg goed, de top tien. Dit was het doel en het is gelukt. Ze kunnen nog achtste worden. Ik vind het een knappe prestatie!"

Berkhout en Kyrankou sluiten evenement af met een vijftiende plek
In de dames 470-klasse sluiten Lobke Berkhout en gelegenheidspartner Afrodite Kyrankou het evenement af met een vijftiende positie. Gisteren zeilden zij een zestiende en dertiende plek. Voor deze dames vandaag dus geen medalrace.

Lobke Berkhout en Afrodite KyrankouLobke Berkhout en Afrodite Kyrankou

In de Laser-klasse geen Nederlanders in de medalrace
De Nederlandse Delta Lloyd Kernploegleden in de Laser-klasse zeilden vandaag niet mee in de top. Rutger van Schaardenburg sloot dit evenement af met een zestiende positie overall na een twintigste en vijftiende plek. Roelof Bouwmeester behaalde een 36ste en 31ste plek en werd 38ste in het algemeen klassement.

Overige Nederlanders, niet kernploegleden
In de mannen 470-klasse konden Sven en Kalle Coster de medalrace niet halen. Zij werden twaalfde in het algemeen klassement met een 21ste en twaalfde plek.

Pieter-Jan Postma in de Finn-klasse zeilde een 30ste en 31ste plek en zakte in het klassement naar een zeventiende positie.

In de Laser Radial-klasse zakt Claire Blom naar een 30ste plaats.

Eduardo van Vianen in de Laser-klasse eindigde in het klassement voor Kernploeglid Roelof Bouwmeester op een 33ste positie.

Bronnen: Simon Keijzer, Belga en www.trofeoprincesasofia.org

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: