Rob Franken: het wegvallen van alle kielboten in het Olympisch programma is teleurstellend

kielbootIn ons eerder verschenen bericht over de nieuwe disciplines in de Olympische Zeilcompetitie kon u al vernemen welke boten verdwijnen en welke er bij komen. In het kort: de ISAF council besliste geen kielboten en geen matchracen voor dames meer, in de plaats komen mixed multihull en vrouwen skiff. Een reactie van het Watersportverbond kon niet uit blijven. België zwijgt nog. Leest u mee?

Hoofd topzeilen Hessel Evertse zei:

“We hebben het streven om een groot zeilland te worden. Voor ons zijn mensen daarin belangrijker dan het materiaal. Wij werken onder het motto ‘Hoger en Harder’ aan het opleiden en begeleiden van topzeilers in coachgestuurde programma’s op weg naar top-drie resultaten in de wereld. Daar boeken we goede resultaten mee. Natuurlijk heeft deze keuze voor het materiaal invloed op een deel van de invulling van onze programma’s, maar niet op de verwachte resultaten.”

“Doel was om met Nederlandse zeilers in 2020 in alle tien klassen op de Olympische Spelen mee te doen voor de medailles. Deze materiaalkeuze voor 2016 en 2020 staat dat niet in de weg. Onze keuze om in de eenmans and tweemans klassen te focussen op de Laser en 470 is nog steeds gerechtvaardigd. Een extra evenement voor vrouwen is ook goed voor Nederland. Wij kennen veel goede dames zeilsters. Dat zelfde geldt voor een extra evenement voor zware mannen. Ook in de multihull zijn we als land kansrijk. In 2016 kunnen we nog steeds in negen van de 10 klassen meedoen voor de prijzen. Dat was al zo en dat blijft zo,” besluit Evertse.

Rob Franken, aanwezig bestuurslid met portefeuille wedstrijdzeilen en Internationale zaken zei:

“Geen slecht resultaat voor Nederland. Maar het wegvallen van alle kielboten in het Olympische programma is teleurstellend. Geen Star en geen matchracen voor dames in de Elliott, terwijl Nederland juist een land is met havens en meren met heel veel kleine kielboten.”

“De uitslag is mede teleurstellend omdat het Watersportverbond ook probeert nog meer de link te leggen tussen kleine kielboten en de grote kielboten door, onder andere op ISAF en Eurosaf niveau, aandacht te vragen voor zowel matchracen als fleetracen in open kielboten maar ook om het zeezeilen meer te stimuleren. We denken dat deze wens nog steeds is uit te voeren, maar het is er niet eenvoudiger op geworden nu de kielboten niet meer Olympisch zijn in 2016,” besluit Franken.

Wie of wat is de ISAf Council?

De ISAF Council is het ultieme beslissende orgaan van de internationale zeilbond. Voorzitter is de president van de ISAF samen met zeven vicepresidenten die allen vier jaar gekozen zijn in 2008. De council bestaat daarnaast uit 29 aangewezen leden die elk een regio van zeillanden vertegenwoordigen. Nederland stemt daarin samen met België. Deze groep wordt aangevuld met vertegenwoordigers van Oceanic en Offshore Commissies, de ISAF klassencommissie, het vrouwenforum en de atletencommissie (geen stemrecht).

Voor meer info over de ‘ISAF Mid-Year Meeting’ en de ingediende voorstellen zie: www.sailing.org/2011-midyear.php

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: