Velux 5 Oceans: Laatste sprint naar de finish

Velux 5 OceansAfgelopen weekend vertrokken onze vier kornuiten vanuit het Amerikaanse badstadje Charleston voor de laatste etappe van de Velux 5 Oceans race. De aankomstlijn bij het Franse La Rochelle ligt bij goede omstandigheden amper twee weken verder.

De voorlaatste etappe –kamelenrace van Punta del Este naar Charleston- was erg saai en bood bitter weinig kansen aan het tragere trio om de snelle Le Pingouin van Brad Van Liew naar de kroon te steken. Die Van Liew heeft intussen al alle etappes op zijn naam geschreven, maar om het prijzengeld in te pikken moet hij alle etappes uitzeilen. Addertje onder het gras om hem ervan te weerhouden bij vrouw en kinderen in Charleston te blijven en enkel zijn maatjes de laatste etappe te laten varen, want eigenlijk is de buit toch al binnen.

Op weg naar La Rochelle glijden de ECO 60 jachten door twee denkbeeldige lijnen die de organisatoren uittekenden in het midden van de Atlantiek. De boot die de snelste tijd neerzet tiussen deze twee lijnen, krijgt extra punten cadeau in de rankings.

Velux 5 OceansGeen duik door orka’s
Op dit ogenblik, een goede drie dagen na de start, zeilt Brad weer maar eens aan de leiding, op de hielen gevolgd door de Spartan van de Brit Chris Stanmore-Major. Al 60 mijl verder volgt de Canadees Derek Hatfield, met ruime marge op hekkensluiter ‘Gutek’.

Die laatste, gealarmeerd door een wel ontstellend lage bootsnelheid, ontdekte zondag een groot visnet dat zich rond de zwenkkiel van de Operon Racing had gestrengeld. Even duiken was geen optie, want twee orka’s lagen op de loer. Achteruitzeilen betekende meer terrein prijsgeven, maar was toch de enige manier om de duik te vermijden. Het kostte hem uiteindelijk zo’n 50 mijl in het klassement.

Vliegende Brit
Chris Stanmore-Major zet intussen alle zeilen bij in een poging om deze etappe te winnen. Hij kent zijn boot intussen pakken beter, en verbetert de laatste uren continu zijn eigen snelheidsrecords. Een piek van 30 knopen hield hem minutenlang verstijfd van de adrenaline en met wijdopen ogen aan de kaartentafel gekluisterd.

Hij was kort na de start eerste aan het eerste merkteken. Als hij de speedgate op zijn naam schrijft en als eerste in La Rochelle aankomt, dan is de kans erg groot dat hij de laatste plaats in het klassement aan Gutek of Derek laat en met het prijzengeld gaat lopen dat aan de derde plek verbonden is. Hij heeft er blijkbaar zin in…

Chris Stanmore-MajorChris Stanmore-Major

www.velux5oceans.com

Foto © Richard Walch/w-w-i.com

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: