De eerste GCO Almere Regatta is een feit (video)

  • Author: Ice
    Date: di, 24/05/2011 - 10:33

GCO Almere RegattaHet is mooi weer als op zaterdagmorgen het startschip “Etta” uitvaart.
Kees, de schipper, moet wel even goed sturen om de tweemaster de haven uit te krijgen, maar dan varen we toch op een vlak IJsselmeer, waar een licht briesje staat. De eerste GCO Almere Regatta staat voor de deur. De wind is zuid en voor de wedstrijdleider even een gepuzzel waar een mooie op en neer baan neer gelegd kan worden, zonder dat de vaargeul er midden door loopt. Uitdam wordt de plek en rond 0900 uur ’s morgens gaat het anker van de Etta, met Uitdam aan de horizon, erin.

Met Arjan Wildeboer en de broertjes Molsbergen in de drie boeienboten is de baan erin leggen een fluitje van een cent. Dan wordt het wachten op de deelnemers. We liggen wat ver van de haven Muiderberg en een aantal boten verkijken zich wellicht op de afstand of zijn toch te laat op gestaan. In ieder geval wordt de start 10 minuten uitgesteld om ook deze laatkomers de kans te geven naar het startgebied te komen. Om 10.10 uur is het zover en gaat de ORC 1 klasse van start. De kop is eraf. Bij de ORC 1 klasse is 1 te vroege starter, de Red Roo. Alle andere klassen doen voorzichtig en zonder dat de X of EV verder uit de verpakking komt, zijn om 10.25 alle boten op weg naar de bovenboei.

De wind zit op 185 graden, maar is niet van plan daar de hele dag te blijven zitten. Vervangend merkteken gaat op 165 graden en alle boten gaan naar de nieuwe blauwe boei. Dan wordt ook de Tango vlag nog ingezet voor ORC 1 en 2 en wederom begrijpt een ieder dat er gefinisht moet gaan worden. Weliswaar wordt een en ander ondersteund door communicatie via de marifoon.

De gekozen plek op het IJsselmeer blijkt achteraf de enige plek waar nog wat wind staat. Ook de tweede wedstrijd staat er een knoopje of 7. Weliswaar niet standvastig en moeten C vlaggen weer bij de benedenboei worden getoond om aan te geven dat de bovenboei, een vervangend merkteken, blauw is geworden.

De derde race houdt de wind het bijna voor gezien. Zeer langzaam schuiven de boten met zeer geringe voortgang door het water. Maar toch nog hard genoeg om een finish te krijgen. Weliswaar halen niet alle boten de tijdslimiet. De wind is echt op voor vandaag en alle boten mogen huiswaarts.

Winnaars van deze dag zijn The Next, Lenco, Team White Hawk, Will Power en Fianchetto.

Op de wal is het groot feest. Annemarie Jorritsma komt ook nog even langs en we worden voorgesteld aan de sponsoren. We genieten van het mooie weer en het lekkere eten. Voor de volgende dag is er minder goed weer op komst.

’s Nachts regent het pijpenstelen en ’s morgens is het druilerig, koud en donker. Maar ook dan stoomt het startschip op naar zijn plekje op het IJsselmeer. De wind is wat zuidwestelijker en we blijven nu voor de vaargeul om een mooie op en neer baan neer te kunnen leggen. Het startschip krabt echter achter zijn anker en we verlijeren te veel. Zo zit die mooie op en neer baan er niet echt in en moet Etta anker op om op de juiste locatie te gaan liggen. Dan resteren er nog 30 minuten voor die hele mooie op en neer baan en moeten de boeienboten als een speer aan de slag. Maar om tien voor tien gaat de Foxtrot erin en exact om 10 uur is daar de start van de ORC 1 klasse. De wind zit rond de 17 knopen, met uitschieters naar 20 knopen.

Het is hard werken voor de zeilers. Ook de tweede race gaat het er fanatiek aan toe. De wind neemt weer wat toe. De voorspelde stoten van 30 knopen zijn er nog niet. In de derde race echter laat de wind zich van zijn fanatieke kant zien en gaan boten plat en wapperen zeilen boven in de mast. De eerste afmelders melden zich op de marifoon. ORC1 klasse is alweer voor zijn tweede ronde naar boven, als de Tango bij de benedenboei wordt gezet en alle boten vandaar rechtstreeks naar de finish mogen.

Lenco meldt schade aan de mast. Wel sneu omdat de boot aan het einde van de week op transport moet naar het WK.

Een vierde race voor vandaag zit er dan niet meer in. De OW over A wordt gehesen en een ieder mag huiswaarts keren. Ook wij tuffen met het startschip naar de haven van Muiderberg.

Daar wacht ons een prachtige prijsuitreiking vergezeld gaand met hapjes en drankjes.

De winnaars van vandaag zijn Who’s Next, Redan, Team White Hawk, Will Power en FF-Anders.

De Overall winnaars van deze eerste GCO Almere Regatta zijn:

ORC1 : Who’s Next
ORC2 : Lenco
ORC3 : Team White Hawk
ORC4 : Will Power
FF 65 : Fianchetto

Met heel veel dank aan de familie Ploos van Amstel en Gerd Jan Poortman voor de organisatie, een bijzonder fijn evenement zit er weer op.

Noteer alvast de data voor volgende jaar:
28 en 29 april 2012

Tekst: Aly Anink-van Driel

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: