Michel Kleinjans moet opgeven tijdens de Normandy Channel Race

Rond 9 uur vanochtend is de 'Marie Toît – Caen la Mer' (Roaring Forty 2) met schipper Michel Kleinjans (BEL) en co-schipper Marc Lepesqueux (FRA) tegen een onbekend object gevaren. De directe impact was aan het stuurboord roer en is daarbij afgebroken. Een domper op de feestvreugde want op dat moment lag de Class 40 van Michel Kleinjans aan de leiding van de Normandy Channel Race met 3 zeemijl voorsprong op achtervolger 'Port de Caen Ouistreham'.

Ian Wittevrongel, zeilmaker van dienst, had na de aanvaring telefonisch contact met Michel en meldde ons dat ze nog overwogen hebben om door te zeilen maar dat dit met de voorspelling van 40 knopen wind niet echt verstandig was.

Ze maken nu rechtsomkeer naar een haven om de nodige herstelling uit te voeren. Op het ogenblik van dit schrijven was het nog niet zeker of dit Caen (FRA) of terug naar Zeebrugge (BEL) zou zijn.

Kiwi 40 FC projectmanager Lapo Ancilloti (ITA) werd reeds gecontacteerd voor een nieuw roer. Het is te hopen dat hij een roer in voorraad of aanbouw heeft want de eerst volgende krachtmeting van de Roaring Forty II zou volgende maand al zijn tijdens de Record SNSM www.recordsnsm.com vanuit Saint Nazaire (FRA) van 17 tot 21 juni.

Het enige goede nieuws dat we nu hebben is dat we weten dat de nieuwe KIWI 40FC zijn snelheid bewezen heeft en een geduchte Class 40 tegenstander zal zijn.

UPDATE van 14u29:
Ik heb net met Michel Kleinjans gesproken en het blijkt een lange kunstof pijp op sleep achter een sleepboot te zijn geweest waar ze over zijn gevaren. De pijp op zich was niet zo'n probleem maar wel de flens die eraan vast zat.

Ook het roer blijkt niet gebroken te zijn zoals ik eerder berichtte maar zijn de stuurstangen gebogen die de roeren met elkaar verbinden. De automatische piloot is ook buiten gebruik. Michel weet niet of de roerkoning ook beschadigd is en neemt het zekere voor het onzekere.

Michel is nu onderweg naar Nieuwpoort en hoopt eindelijk zijn spek met eieren maaltijd te kunnen klaarmaken, hij kijkt er al van deze ochtend naar uit.

www.normandy-race.com

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: