Nederland en Australië claimen de top medailles in Medemblik

Delta Lloyd RegattaMet 6 medailles elk, hebben de Nederlandse en Australische zeilers de meeste medailles verzameld tijdens de Delta Lloyd Regatta in Medemblik. Nederland nam beslag op 4 gouden en 2 bronzen medailles. Goud in de 2.4, 470 damens, Laser Radial en Match Racing damens. Brons in de 2.4 en de Laser. Als gevolg daarvan zal het Watersportverbond bij NOC*NSF drie nieuwe teams voordragen voor een Olympische nominatie voor London 2012.

De nominatie-eis voor de Olympische klassen was een top drie-prestatie voor de Delta Lloyd Regatta. Daar voldeden Berkhout en Westerhof aan in de 470 klasse, Roelof Bouwmeester in de Laser en Marit Bouwmeester in de Laser radial. De matchrace dames waren al genomineerd. Voor de paralympische zeilers was de Delta Lloyd Regatta geen nominatie evenement.

Nederland scoorde in Medemblik
Marit Bouwmeester prolongeerde haar titel in de Laser Radial. Broer Roelof Bouwmeester haalde brons bij de Laser-mannen en paralympiër Thierry Schmitter wist ongeslagen de eindzege in de 2.4mR in de wacht te slepen. Lisa Westerhof en Lobke Berkhout wonnen de dames 470 klasse. Trainingsmaat Andre Rademaker wist zijn rentree in de 2.4mR met een bronzen plak te bezegelen.

Zilver voor Evi Van Acker
Evi Van Acker (BEL) pakt haar derde medaille in het Sailing World circuit van 2011. Na brons in de Rolex Miami OCR en Zilver in Palma, pakt de Belgische Laser radial zeilster nu zilver in Medemblik.

Spectaculaire overwinning in match race finale
Misschien de meest spectaculaire overwinning ging naar het matchrace team van Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Mijke Lievens (NED). In extreem uitdagende omstandigheden versloegen ze het team van de Finse Lethinen met 2-1 in de finale. De zes meter lange Elliott verdween tot halverwege onderwater. Sloeg bijna voorover om en Annemieke Bes en Mijke Lievens sloegen in de stormachtige condities overboord. Windkracht zeven tot acht. Maar in race drie sleepte het Nederlandse trio de eindoverwinning in de wacht. De ontlading was enorm. Drie zeilsters die in een vliegende storm alle loslieten en op het dek stonden de gillen en springen.

Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Mijke LievensRenee Groeneveld, Annemieke Bes en Mijke Lievens

Roelof Bouwmeester op podium
Roelof Bouwmeester stond als eerste Nederlander op het podium van de Laser klasse sinds hele lange tjd tijdens een aansprekend toernooi. De laatste die dat voor elkaar heeft gekregen is Serge Kats. Een uitzonderlijke prestatie.

Roelof BouwmeesterRoelof Bouwmeester

'Dit is zeker een droom", bevestigt Laser-coach Jaap Zielhuis. 'We zijn twee jaar geleden begonnen met een serieus programma voor de Laser Standard. Vorig jaar ging het niet helemaal naar de zin. We hebben toen van het Watersportverbond de kans gekregen om door te gaan. We hebben een goede winter gehad, eerst in Australië getraind en toen in Kroatië. We zijn dus ontzettend blij dat het nu zo uitkomt." Als coach kan Zielhuis het verschil zien in hoe de jongens varen: 'Meest extreme geval is Roelof. Hij is heel bewust bezig met het maken van keuzen en volgt nu veel minder zijn gevoel. We zijn er nog niet. Er moet nog veel gebeuren. We moeten vooral het gaspedaal niet loslaten en de komende maanden vol indrukken om vol gas naar de Spelen te gaan."

Louter eentjes voor Schmitter
'Het is voor het eerst dat ik een serie met enkel eentjes win", zegt Thierry Schmitter opgetogen bij terugkomst in de haven van Regatta Center Medemblik. Hij wint de Delta Lloyd Regatta 2011 met zeven zeges op rij.

Alle uitslagen zie: www.deltalloydregatta.org
Foto's © Sander van der Borch & Margje Tempelaars

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: